Efterlyses: Ekologiska grisar

Hushållningssällskapets rådgivare Kerstin Lundberg
Åland idag
Det finns en efterfrågan på ekologiska produkter bland åländska uppköpare - bland annat på ekologiskt griskött. Det menar Ålands hushållningssällskap, men pekar också på svårigheterna.

Mässa för programmerande barn

Kodarklubbens minimässa
Åland idag
Föreningen Kodarklubben lär barn och ungdomar programmera med hjälp av praktiska exempel - Raspberry Pi till exempel, eller Micro:Bit. På måndagskvällen visade de upp sig i Högskolans lokaler.

Flera vägar till hjälp om du är drabbad

Psykoterapeut Maria Sundblom Lindberg, del 1
Psykoterapeut Maria Sundblom Lindberg, del 2
Hillevi Smeds, enhetschef på FPA
Åland idag
Du som utsatts för sexuella kränkningar eller är offer för sexuellt våld kan få hjälp. Ett sätt kan vara att vända sig till primärvården, och på sikt få tillgång till subventionerad psykoterapi via FPA.

Ansvariga utgivarna: Metoo ingen skillnad för publiceringsbeslut

Niklas Lampi, Anna Björkroos och Camilla Karlsson-Hendersson om utgivaransvar i #Metootider
Åland idag
Oavsett vad som skrivs i sociala medier måste varje tidning, tv-kanal och radiostation fatta sina egna publiceringsbeslut - och de måste vila på både lagen och på de etiska yrkesreglerna. Det förhållningssättet påverkas inte, inte ens av en jordskredsföreteelse som #metoo eller #alandocksa. Det menar Ålands ansvariga utgivare.

Klättervägg nya attraktionen på Uncan

Åland idag
De barn och ungdomar som besöker Uncan kan från och med nu också öva klättring på den helt nya klätterväggen.

Kasimir Antbrams ny verksamhetsledare för simföreningen

Kasimir Antbrams om Ålands simförening
Åland idag
Hittills har Ålands simförening administrerats ideellt, men sedan i november är det Kasimir Antbrams som håller i rodret.

Hon kan ha skänkt (C)-segern till Thörnroos

Veronica Thörnroos om partiledarvalet
Camilla Andersson om partiledarvalet
Åland idag
Veronica Thörnroos vann partiledarposten med bara tre röster. Före stämman jobbade Camilla Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Geta för att posten skulle gå till just Thörnroos. Men den nyblivna partiledaren själv tvivlar.

Hyperloop eller jämställdhet till år 2050?

Susanne Simolin och Olof Ehrenkrona om Åland år 2050
Åland idag
Firar man Finlands 100-årsjubileum är det förstås länt hänt att man vänder blicken bakåt, mot historien. Ålands Lyceum gjorde tvärtom på tisdagen och blickade framåt 33 år, till år 2050.

Jeanette Eriksson vann årets bemötandepris

Jeanette Eriksson vann årets bemötandepris
Åland idag
Jeanette Eriksson vid Stall Joy vann årets bemötandepris, ett årligt pris som delas ut av Ålands handikappförbund. Ett hedersomnämnande gick till Inger Kuitunen.

Kärnvapnen ett hot mot hela världen

Tarja Cronberg om FN:s kärnvapenförbud.
Åland idag
Det finns de som hävdar att kärnvapnen i världen varit en garant för fred i Europa sedan 1945. Det tror inte Tarja Cronberg, fredsforskare både i Finland och Sverige, på. När nu FN-förbudet mot kärnvapen träder i kraft kan det bli en katalysator för även kärnvapenmakter att skriva under.

Chefsflykten från ÅHS fortsätter

Socialminister Wille Valve om kritiken från ÅHS avgående ekonomichef.
Åland idag
I våras sade både sjukhusdirektör Katarina Dahlman och chefläkare Jaana Lignell upp sig från ÅHS. Nu följer ekonomichefen, Marie Lövgren, efter och delar ut svidande kritik mot landskapsregeringen på vägen.

Han vill skapa debatt mellan utsatta kvinnor och män

Pontus Högström om #allasansvar
Åland idag
Ett stort antal kvinnor har berättat om sexuella trakasserier och övergrepp i de olika upprop som skett i sociala medier. Men ska man hitta en lösning måste män och kvinnor prata med varandra om mäns beteende. Det menar Pontus Högström som startat uppropet #allasansvar som en grupp på Facebook.

Åland sämst i YLE:s undersökning

Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen
Mikael Smeds, kommundirektör, Lemlands kommun
Åland idag
Svenska YLE bad alla landets kommuner lämna ut offentliga uppgifter kring respektive kommunledning - uppgifter alla medborgare har rätt att få del av. Några av kommunerna svarade inte ens på brevet. Sämst var kunskapen om offentlighetslagen på Åland.

Veikkaus har planerat återtåget i detalj

Anders Holmberg om Veikkaus
Så tycker kunderna på Select
Åland idag
Dagen efter att Veikkausombuden på Åland fått besked om att man upphör med sin verksamhet kom ett nytt meddelande. Det innehåller exakta instruktioner om hur skyltar ska monteras ned och spelapparater ska tas om hand. Ingen tillfällighet, tror Anders Holmberg på Select i Mariehamn.

Birgitta Eriksson-Paulsson ny producentförbundschef

Birgitta Eriksson-Paulsson, Ålands producentförbund
Åland idag
Ansvaret för Ålands producentförbund ligger numera i Birgitta Eriksson-Paulssons händer. Det är en återkomst. Hon har tidigare varit vd för organisationen, men det är nio år sedan.

Så håller du koll på din skog

Tommy Aspbäck, landskapsregeringen
Åland idag
Webbtjänsten minskog.fi har numera även en åländsk komponent. Huvuddelen av alla åländska skogar finns med i den inscannade databasen.

Alandica - tio år senare

Om Alandica, vd Ann-Louise Djupsund
Om Alandica, Robert Liewendahl
Om Alandica, Barbro Sundback
Åland idag
Det är tio år sedan spaden sattes i marken för byggandet av KK-huset, det som skulle komma att bli Alandica. De två kulturprofilerna Barbro Sundback och Robert Liewendahl minns både planeringen inför Alandica, och kan sammanfatta hur resultatet faktiskt blev. Fortfarande saknas delar, menar de.

Special: #dammenbrister - om sextrakasserier i Svenskfinland

Viking Line, Leila Sundblom
Lärarkåren, Staffan Holmström
Riksdagen, Mats Löfström
Rederi Ab Eckerö, Lasse Karlsson
Optinova, Per Lycke
En uppläsning av en berättelse ur #dammenbrister, om kryssningsfärjor
Åland idag
Under hashtaggen #dammenbrister berättar 800 kvinnor om sextrakasserier och sexuella övergrepp. 6 000 kvinnor i Svenskfinland har undertecknat uppropet. Men vad gör arbetsgivarna?

Programmering på schemat under hela skoltiden

IT-strategi för skolan, del 1
IT-strategi för skolan, del 2
Åland idag
Programmering och informationsteknik under allt lärande står i fokus i den nya IT-strategin för skolorna. Elever som går ut årskurs 9 ska vara väl förberedda e-medborgare.

Fri från narkotika: Det saknas i ANDTS-programmet

Cita Nylund om landskapsregeringens drogprogram.
Åland idag
Nyligen släpptes årets revidering av landskapsregeringens ANDTS-program. Men det finns fortfarande ouppfyllda önskemål från föreningen Fri från narkotika.

Ålcom-vd: Attackerna blir fler i framtiden

Daniel Dahlén om aktuella IT-risker.
Åland idag
I dag kan man beställa en riktad så kallad DDOS-attack mot vilken organisation som helst för runt 150 dollar. Attackerna kostar alltså nästan ingenting, men orsakar enorm ekonomisk skada. I framtiden blir de fler. Speciellt vaksam ska man vara om man hoppar på "internet of things"-tåget. Det menar Ålcoms vd Daniel Dahlén.

Hon firar ett år som partiledare

Ett år som partiledare; Annette Holmberg-Jansson, del 1
Ett år som partiledare; Annette Holmberg-Jansson, del 2
Åland idag
Annette Holmberg-Jansson firar ett år som ordförande för Moderat samling. Åland idag tar tempen på hennes första år. Hur tycker hon själv att det har gått? Vad har varit roligast? Och vad är viktigast när det gäller självstyrelsen?

Markägare kritiska till vägplan för kortrutt

Markägare kritiska till vägplan för kortrutten.
Åland idag
Kortruttsplanerna rör sig framåt, och i dag var det dags att visa upp förslaget till vägplan för västra Föglö. "Katastrof", ansåg en av markägarna.

Metoo bakom kulisserna

Kansliminister Nina Fellman, frilansjournalisten Zandra Lundberg och arbetarskyddsingenjören Henning Karlsson.
Åland idag
Samtidigt som medierna i våra grannländer varje dag rapporterar om nya, stora, #metoo-avslöjanden har den åländska offentliga debatten i ämnet varit liten. Men vad beror det på?

Tack för svenskan, Skatteförvaltningen!

Finansminister Mats Perämaa om nya momsregler.
Åland idag
Skatteförvaltningen har begärt in ett remissvar av Ålands landskapsregering angående de nya momsreglerna. Landskapsregeringen svarar med att tacka för att myndigheten använder svenska i kommunikationen med landskapet.

Stöd till missbrukare i ny plan

Wille Valve diskuterar nya insatser mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
Åland idag
Nu har den kommit, "ANDTS"-planen från landskapsregeringens socialvårdsbyrå. Bland nyheterna finns insatser riktade mot missbrukare, och även som missbrukar tyngre droger.

"Reagera och prata med dem"

Kommissarie Rasmus Friman och ledande fältare Sandra Jourdan om de stökiga ungdomarna
Åland idag
Ungdomsgänget spottar och skriker på gamla damer, de orsakar bränder i Miramargaraget och på Varuboden går de runt och spottar och beter sig allmänt illa. Just skrik och spott är två återkommande fritidsaktiviteter för barnen och ungdomarna i gänget, enligt tidningarnas många notiser på sistone.

"Det saknas psykkontakter inom primärvården"

Rapport från dialogmötet
Åland idag
I Sverige har de skollagen, och i Finland finns det också lagstiftning som ska förhindra att ungdomar med psykisk ohälsa faller mellan stolarna. Det saknas på Åland. Det menar Mysan Sundqvist från Ung resurs.

Elin Sundback är Ålands nya fackliga ombud

Elin Sundback kommenterar sin nya tjänst.
Åland idag
Nu har Åland fått ett nytt fackligt ombud. Fackcentralen FFC på Åland har varit utan ombudsman i nästan ett år sedan Henrik Lagerberg gick i pension. Men nu är det klart att det är Elin Sundback som tillträder tjänsten vid årskiftet.

Stort intresse för Norden, liten kunskap om Nordiska rådet

Matilda af Hällström om arbetet med att informera om Nordiska rådet i EU.
Åland idag
Matilda af Hällström är Nordiska rådets utsända på plats i Bryssel. Hon vittnar om ett stort intresse för Norden och nordiska lösningar, men kunskapen om Nordiska rådet som parlamentarisk församling är det sämre ställt med.

Ny app för att spara pengar och bekämpa matsvinn

Husmor på Café Vreten Leila Hartell hur de ser på matsvinnsappen
Karin Rosenberg vid Ålands Marthadistrikt om hur intresset för appen varit
Åland idag
I januari nästa år ska en app lanseras på Åland som vill bekämpa matsvinnet, och hittills är det 12 åländska restauranger som visat intresse.

Här får man klaga på allt

Anders Ingves och Victoria Sundberg, del 1
Anders Ingves och Victoria Sundberg, del 2
Åland idag
På sajten stormig.ax, eller utläst "stör mig".ax om man så vill, kan vem som helst skriva ned klagomål över vad som helst. Går besväret att lösa digitalt kan det hända att någon plockar upp ärendet och gör en insats.

Ny EU-förordning kan bli dyr

Advokat Jorunn Skogberg om den nya dataskyddsförordningen.
Åland idag
EU:s dataskyddsförordning kan bli dyr för både myndigheter och företag när den träder i kraft. Nya regler kräver nämligen specialistkunskap.

Folkhälsan nytt fokus i idrottsprogrammet

Lena Eriksson om det nya idrottspolitiska programmet.
Åland idag
Landskapsregeringens idrottspolitiska program lägger nytt fokus på folkhälsan, alltså motion och idrott för alla. Men viktigast är ändå att väcka ett livslångt idrottsintresse hos skolungdomar.

Yrkes vill motivera ungdomar att träna mer

Johanna Björkvall som är biträdande rektor på Ålands Yrkesgymnasium berättar hur de arbetar:
Åland idag
På Ålands Yrkesgymnasium vill få fler ungdomar att röra på sig.

Vatten- och avloppsplanen för Åland presenterad

David Ståhlman, Ålands vatten, om den kommande vattenplanen
Åland idag
Tusentals enskilda avlopp kan fortfarande vara olagliga. Men ingen vet eftersom kommunerna inte följt upp lagändringen.

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans