Arkivet: I påsktid & Kastelholmsspelen

Morgon / Dag
Två filmer, den ena ett påskprogram med sång och andakt från Mariehamns församling 1997 där vi bl.a. ser en ung Sofi Asplund sjunga. Och ett program från 1994 om inspelningen av Kastelholmsspelen.

Veckans nya låtar v16

Morgon / Dag
Vi toppar den här veckans nya spellista med Ålands egen Roy Orbison: Philip Järvenpää har nyss släppt den egenskrivna låten Heartbreak. Sanna Nielsen skrivit en låt om näthat och bland de andra nya låtarna hittar vi både österbottnisk reagge och norsk hiphop.

Arkivet: Konstens Åland

Morgon / Dag
Vi möter de åländska konstnärerna Robert Hancock och Nils Byman i två avsnitt ur den prisbelönta tv-serien Konstens Åland av Peter Winqvist och Christian Stormbom.

Veckans nya låtar v15

Morgon / Dag
Oskar Linnros är tillbaka efter fyra års tystnad med en melodi som han hoppas ska vara ett komplement till "Den blomstertid nu kommer": "Psalm för skolgårdar" är ny på Ålands Radios spellista den här veckan, liksom sex andra låtar i blandad kompott.

Veckans nya låtar v 14

Morgon / Dag
Vinnaren av 2016 års Deluxe har nu äntligen släppt sin singel och den är givetvis ny på Ålands Radios spellista den här veckan. Liksom ny musik med bl.a. svenska Darin, nykomlingen Shirin och rutinerade Bob Dylan.

Mammalådan 80 år!

Mammalådan 80 år 20170331
Morgon / Dag
Moderskapsförpackningen fyller i år 80 år och vi pratar om lådans historia med två pensionerade hälsosystrar, en representant från FPA och en blivande mamma som visar upp årets mammalåda.

Veckans nya låtar v13

Morgon / Dag
Bland veckans åtta nya låtar på Ålands Radios spellista hittar vi två inhemska band: Hans on the bass och Vasas flora och fauna. Dessutom ny norsk musik och en ung countryartist m.m.

Arkivet: Hitta hem - en annorlunda skolmusikal

Morgon / Dag
Dokumentärfilm om den åländska musikalen Hitta Hem och dess uruppförande på Alandica kulturhus år 2012.

Arkivet: Mariehamns litteraturdagar 20 år

Morgon / Dag
I år fyller Mariehamns litteraturdagar 25 år men inför 20-årsjubileumet gjordes en dokumentärfilm om evenemanget där vi ser flera arrangörer, gäster och besökare.

Veckans nya låtar v 12

Morgon / Dag
19-åriga Zara Larsson fortsätter att klättra på sin framgångsstege och nu har hon släppt sitt andra album. Från det har vi plockat låten Only You som är skriven av Jocke Berg och Petra Marklund. Dessutom möts två stora svenska artister i ett småstadsprat och så hör vi Italiens bidrag till ESC.

Kim & Marianne får prestigefyllt visstipendium

Kim Hansson pratar om visor och stipendiet
Morgon / Dag
- Jag har svårt att inse att orden i motiveringen handlar om mig, säger Kim Hansson om stipendiet.

Lotta och Oscar vill uppmärksamma olikhet på Downs syndrom-dagen

Lotta och Oscar Åkerman pratar om Downs syndrom, hur de uppmärksammar dagen och hur Oscars liv ser ut
Morgon / Dag
- Jag tycker att vi ska komma ihåg att vi alla är värdefulla, minska på fördomarna och öka kunskapen, och i vår familj firar vi att vi har Oscar , säger Lotta Åkerman om Downs syndrom-dagen.

Arkivet: Barntillåtet med Boris och Doris

Morgon / Dag
Ett åländskt barnprogram från år 1990 där figurerna Boris och Doris cyklar till Eckerö.

Veckans nya låtar v 11

Morgon / Dag
Maxida Märak som besökte Åland förra året är nu aktuell med en ny singel som den här veckan finns bland den nya musiken på Ålands Radios spellista. Dessutom brittiska singersongwritern Laura Marling, norska Astrid S och melodifestivalvinnaren.

Arkivet: Korn blir till kaka och porträtt av Hildur Stenbäck

Morgon / Dag
Två program samsas i detta klipp från Arkivet. Både en film om hur man odlade, skördade och tog till vara mjöl på 70-talet och ett konstnärsporträtt av Hildur Stenbäck.

Veckans nya låtar v 10

Morgon / Dag
Sju nya låtar lägger vi till Ålands Radios spellista den här veckan och bland dem ser vi nytt material med Sonja Aldén, nyzeeländska artisten Lorde och f.d. Broder Daniel-medlemmen Henrik Berggren.

Arkivet: Madamen och dockan

Morgon / Dag
År 2007 låg Pommern på dock i Algots varv i Mariehamn för översyn. Vi får en inblick i hur stor renovering som gjordes och i vilket skick skrovet var då.

Veckans nya låtar v 9

Morgon / Dag
Bland denna veckans nya låtar märks flera bidrag till den svenska melodifestivalen. Alla delfinaler är nu avgjorda och i och med det släpptes låtarna fria. Vi har blandad friskt och plockat både Loreens omtalade låt och Owe Thörnqvist boogie. Men på Ålands Radios spellista hittas också ny musik med Chainsmokers och Moto Boy i olika sammarbeten.

Arkivet: Greven av Källskär

Morgon / Dag
Ett porträtt av friherren Göran Åkerhielm, allmänt kallad för Greven, eftersom han blev betagen av ön då han steg iland där 1958.

Veckans nya låtar v 7

Morgon / Dag
Jens Lekmann nya poppiga singel är lekfullt förpackad även om texten handlar om en ryggtumör. Katy Perrys discoinspirerande återkomst handlar om att dansa och Roger Pontare får en ny chans här på Ålands Radios spellista efter senaste Melodifestivalförlusten.

Så odlar du mera för mindre

Erica Scott intervjuas av Josefina Jansson
Morgon / Dag
Igår startade gruppen Odla mera, inom föreningen Natur och miljö sin allra första fröbytardag. Vi ringde upp Erica Scott för att höra vilka fröer som...

Arkivet: I teaterns värld

Morgon / Dag
Vi möter eldsjälen Solveig Erikson i ett program som handlar om hennes insatser för teatern på Åland. Hon var ordförande i Teaterföreningen i Mariehamn i nästan 30 år och bidrog med mycket för att berika Ålands teaterliv.

Veckans nya låtar vecka 6

Morgon / Dag
Synthgruppen Depeche Mode som förfört oss sedan början av 80-talet är nu tillbaks med en ny singel från kommande albumet Spirit, som blir deras 14 i ordningen. Dessutom finner vi på veckans spellista vacker folkrockcountry från USA, likadeles vacker soul från England, indiepop från Frankrike och nya låtar med både Laleh och Magnus Carlson.

Arkivet: Det märkliga Märket

Morgon / Dag
Märkets fyr byggdes år 1885 och mitt på kläppen går gränsen mellan Finland och Sverige men själva fyren står på finsk mark. När den här filmen gjordes år 2006 fanns det behov av renovering av byggnaderna vid Märket och sedan år 2007 hyr Finlands Fyrsällskap fyren och gör nödvändiga restaureringar samt sommarguidningar.

Veckans nya låtar v 5

Morgon / Dag
James Blunt är tillbaks med ny musik och färska singeln "Love me better" är ny på Ålands Radios spellista denna vecka. Vi hör också UMK-vinnaren Norma John, en ny singel från Veronica Maggio och gör ny bekantskap i Sebastian Stakset med hans glada kärlekslåt "Jag vill ge dig allt". Lyssna igenom alla de nya låtarna på onsdag kl 14:00, denna vecka med Fredrik Hitonen och Josefina Jansson.

Arkivet: Rolling Home

Morgon / Dag
Åländska gruppen Rolling Home sjunger Shanties ombord på fyrmastade barken Pommern i en film från 1987.

Veckans nya låtar v 4

Morgon / Dag
Äntligen har vi ny åländsk musik att presentera och det i form av ett sammarbete mellan Steinbock och Stenbäck! Dessutom ny musik med Miss Li, Train och Säkert!. Och så blir det filmmusik från filmen La la land som har premiär på Åland den 17 februari.

Arkivet: Kulturrundan - Geta

Morgon / Dag
En film från 1998 där vi träffar kulturarbetare i Geta. Ulf Weman var redaktör, Robert Jansson filmade och idén till filmen samt redigeringen gjordes av Christian Stormbom.

Arkivet: Ett segel blir till

Morgon / Dag
En dokumentär om hantverket bakom att göra ett segel med verktyg som användes förr. Filmen är från 1985 och gjordes av Tom Wiklund och vi hör Sven Nordlund som berättare.

Återträff för gänget ifrån Människor Emellan

Återträff Människor emellan 20170118
Morgon / Dag
Vi fick följa en klass nyinflyttade ålänningar på Medborgarinstituet som lärde sig svenska på SFI under år 2015 och 2016 i programserien Människor Emellan. De hade skolavslutning i juni 2016 och nu är det dags för en återträff och höra hur det gått för dem sedan kurstiden.

Veckans nya låtar v 3

Morgon / Dag
Miriam Bryant släppte en ny singel i fredags och den ligger nu på Ålands Radios spellista tillsammans med en likaledes ny singel från Linnea Henriksson. Lyssna på dessa och de övriga nytillskotten på spellistan klockan 14:00 på onsdag.

Från skytteprov till älghippa

Morgon / Dag
Vi tar oss 30 år tillbaka i tiden till januari 1987 och följer med på både provskytte, älghippa och ett 25-års jubileum för Lemlands norra älgjaktlag. Programmet är gjort av Vigmar Karlsson och vi träffar inte bara jägare utan också några dansanta gäster på jubileumsfirandet.

Veckans nya låtar v 2

Morgon / Dag
Den här veckan har Ed Sheeran gjort något så ovanligt som att släppa två singar samtidigt och de är båda ganska olika så därför kan man höra bägge två i Ålands Radio framöver. Magnus Carlson följer upp succén från Så mycket bättre med en nya soloplatta och vi har första singeln ifrån den. Sen smyger också en låt från den populära norska tv-serien Skam in på veckans spellista.

Arkivet om åländsk historia

Morgon / Dag
Tre stycken filmer som alla har åländsk historia som tema visas denna vecka i Ålandskanalen. Det är Land steg ur hav, Efter Stormen och Mariehamn fyra epoker. Filmerna kan du också titta på här på hemsidan.

Vi Minns Christian Stormbom

Vi Minns Christian Stormbom 20170104
Morgon / Dag
Vi har hört honom mycket i Ålands Radio de senaste åren bl.a. i programmet Mediemagasinet Julius och titt som tätt dyker hans filmer upp i Ålandskanalen. Christian Stormbom avled 2016 efter en kort tids sjukdom. I programmet får vi höra mer om hur han var som person och vilka idéer han bar på.

Veckans nya låtar v 1

Morgon / Dag
Efter en jul och nyårspaus är nu Ålands Radios spellista uttökad med ny musik. Den här gången ligger mycket fokus på kvinnliga artister och många är nog glada att Anika Norlin, som kallar sig för Säkert!, är tillbaks med en ny singel. Dessutom har vi fått in soundtracket till tv-serien Lola upp och ner, där musiken är skriven av åländske Peter Hägerstrand. Lyssna på programmet idag kl 14:00.

I Juletid

Morgon / Dag
Vi visar ett nyinspelat tv-program med betraktelser och musik från Mariehamns församling.

Arkivet: Nu tändas tusen juleljus

Morgon / Dag
Ur Arkivet visar vi ett program med sång i juletid med Intermezzokören inspelat år 1991.

Arkivet: Jag minns min barndoms jular

Morgon / Dag
Arkivet bjuder på ett program från: Mariehamns församling, Ålands Radio och TV, TV Åland inspelat år 1998.

Arkivet: Jul på Södergårds

Morgon / Dag
Det har blivit till en tradition att visa filmen Jul på Södergårds - En sångstund med traditioner varje jul på Ålandskanalen och det här året är inget undantag. Passa på att få ordentligt med julkänslor i filmen där vi bjuds på julsånger och julförberedelser.

Arkivet: Barntillåtet med Boris & Doris

Morgon / Dag
Ett åländskt barnprogram från 1990 visas denna vecka i Ålandskanalen. Julavsnittet av Boris & Doris kan du också se här på hemsidan.

Veckans nya låtar v 50

Morgon / Dag
En och en halv vecka kvar till julafton och på veckans lista över nya låtar på Ålands Radios spellista hittar vi bara en jullåt men två vintersånger. Sveriges senaste idol leker med elden och Åsa Jinders dotter tolkar Ted Gärdestad och så har Pharell Williams släppt ännu en glad hitlåt. Det och mycket mer bland veckans nya låtar som du hör i radion på onsdag kl 14:00, på lördag kl 12:15 och på söndag kl 16:45.

Bryggan i väster - Åland i Helsingfors 13-15 juni 1996

Morgon / Dag
Ikväll kl 18:25 och 19:25 visas filmen om Ålandsdagarna i Helsingfors 1996 i Ålandskanalen.

En superhelg - alkohol och knark på Åland

Morgon / Dag
Ikväll kl 18:00 och 19:00 på Ålandskanalen visas en tv-dokumentär där frågan om alkohol och drogmissbruk dyftas på Åland. Carola Larsson är undersökande reporter. Filmen är från slutet av 1990-talet.

Veckans nya låtar v 49

Morgon / Dag
Ett par veckor före jul bjuder vi på fyra julsånger på Ålands Radios spellista, ett par nya och ett par med några år på nacken. Men det blir också nytt med Otto knows och så får vi stifta en ny bekantskap i Olof Antonsson som sjunger om Norrland på sin debutplatta.

Arkivet om apotekshantverk

Morgon / Dag
Ikväll kl 18:00 och 19:00 visas filmen Trilla piller för sista gången i Ålandskanalen. Det är en unik film om apotekshantverk som visar hur man tillverkade tabletter förr i tiden.

Veckans nya låtar v 48

Morgon / Dag
Konstigt nog har vi inga jullåtar med bland veckans nya låtar på Ålands Radios spellista. Men däremot två av Danny Saucedos Så mycket bättre-tolkningar och annat smått och gott. Lyssna på de nya låtarna på onsdag kl 14:00, på lördag 12:15 och på söndag 16:45.

Arkivet om Georg Kåhre och apotekshantverk

Morgon / Dag
Den här veckan visar Arkivet dels en dramadokumentär från 1992 om den åländske författaren Georg Kåhre och dels en unik film om apotekshantverket förr.

Veckans nya låtar v 47

Morgon / Dag
Bland veckans nytillskott på Ålands Radios spellista hittar vi åländska Didrik Svahn som debuterar med singeln One more night. Dessutom hör vi sprillans nytt material med Fredrik Furu och så blir det nog en och annan jullåt.

Veckans nya låtar v 46

Morgon / Dag
Ny musik på Ålands Radios spellista presenteras varje vecka. Sju nya låtar läggs till idag och där hittar vi bl.a. musik om vinter, grått och pengar.

Getabodens Helena Gottberg berättar

Helena Gottberg Getaboden 20161117
Morgon / Dag
Det var i maj 1954 som Helena Gottberg öppnade upp butiken i ett av rummen hemma på gården. Nu när hon har gått i pension på riktigt sedan några år kan Helena Gottberg se tillbaka på drygt 60 år som butiksinnehavare.

Arkivet: Spotlights bästa och program om Georg Kåhre

Morgon / Dag
På Ålandskanalen denna vecka kan vi se två tv-program. Det ena är ett underhållningsprogram från 1985 och det andra är vad man kan kalla en dramadokumentär om Georg Kåhre.

Arkivet om Algot Johansson

Morgon / Dag
Han var en av Ålands mest framstående skeppsredare och han gjorde sin framgång mycket på grund av att rusta upp äldre fartyg och genom att göra bra affärer. I Ålandskanalen den här veckan visas ett program från 1988 om Algot Johansson.

Veckans nya låtar v 45

Morgon / Dag
Det svenska tv-programmet "Så mycket bättre" levererar ännu en vecka hits till Ålands Radios spellista. Tommy Nilssons tolkning av Freddie Wadling samt finlandssvenska artisten Felicia finns bland veckans åtta nytillskott.

Arkivet: Dans på bryggan och om Algot Johansson

Morgon / Dag
Veckans tv-program från Arkivet i Ålandskanalen är underhållningsprogrammet Dans på bryggan och ett program om Algot Johansson.

Veckans nya låtar v 44

Morgon / Dag
På onsdagar avslöjar vi vilka nya låtar som läggs till Ålands Radios spellista och kl 14:00 har man möjlighet att höra dem i radion. Den här veckan har sju stycken nya låtar kvalificerat sig till att hamna på listan.

Hep Stars special

Hep Stars special 20161031
Morgon / Dag
50-års jubilerande gruppen Hep Stars besökte Åland i helgen och vi träffade dem och gjorde en intervju. Dessutom pratar vi med Kalle Wetterström som minns Hep Stars konserter i Stockholm i början av 60-talet.

Veckans nya låtar v 43

Morgon / Dag
Förra veckan lades dessa låtar till Ålands Radios spellista.

Diagnos och sen då?

Reportage: Diagnos och sen då? 20161020
Morgon / Dag
I Förmiddax idag träffar vi ADHD-konsulenten Johanna Björk som bjöds in av Ålands Autismspektrumförening för att hålla en en föreläsning om hur vikitgt bra bemötande är både före och efter en neuropsykiatrisk diagnos.

Arkivet om Anni Blomqvist och musikteatern Katrina

Morgon / Dag
Den här veckan möter vi författaren Anni Blomqvist och ser en dokumentär kring musiketeatern Katrina i tv-programmet Arkivet som sänds i Ålandskanalen.

Veckans nya låtar vecka 42

Morgon / Dag
Filmmusik blandat med nytt efterlängtat material från både Lisa Ekdahl och Leonard Cohen samsas med andra nya låtar som läggs till Ålands Radios spellista denna vecka.

Roliga saker barn sagt!

Morgon / Dag
I Josefina me' flera idag bad vi lyssnare ringa in med roliga citat som de hört barn säga och här listar vi några av de som kom in till programmet.

Arkivet om Stefan Snellman och Anni Blomqvist

Morgon / Dag
Den här veckan möter vi prosten Stefan Snellman och författaren Anni Blomqvist i tv-programmet Arkivet som sänds i Ålandskanalen.

Veckans nya låtar v 41

Morgon / Dag
Nio nya låtar finns bland denna veckas nytillskott på Ålands Radios spellista.

Intresset för engelska ökar bland barn

20161006 Intresset för engelska ökar bland barn
Morgon / Dag
Allt fler barn intresserar sig för engelska och lär sig själva från föräldrar, musik, tv och internet. Om det här handlar programmet Förmiddax om.

Veckans nya låtar v 40

Morgon / Dag
Ålands Radios spellista har denna vecka begåvats med sju nya låtar och dessa lyssnar vi på tillsammans med Fredrik Hitonen på onsdagar kl 14:00 och på lördagar kl 12:15.

Redaktionschefen om radioförändringarna

Morgon / Dag
Redaktionschef Albin Dahlin svarade på frågor och tog emot synpunkter kring Ålands Radios tablåförändringar i Josefina me' flera idag.

Vi Minns åländsk lokal TV

Vi Minns åländsk lokal tv 20160202
Morgon / Dag
I över 30 år har vi haft lokal TV på Åland, just nu finns Ålandskanalen där Ålands Radio delar kanalen med Åland 24. Men nu har det just kommit...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans