Lill Lindfors, 18/8 2017

Lill Lindfors sommarpratar
Sommarprat 2017
Det sista sommarpratet för i år kommer från den folkkära artisten Lill Lindfors. Under hennes sommarprat berättar hon för oss om sin barndom och tonårstid på olika ställen i Finland. Lill Lindfors föddes mitt under brinnande kriget 1940, men hon säger att barndomen i krigets Finland var lycklig.

Celina Alschareef, 17/8 2017

Celina Alschareef sommarpratar
Sommarprat 2017
Dagens sommarpratare är Celina Alschareef som 2015, mitt i kalla november, kom till Åland från Aleppo som flykting. Hon har läst tre kurser svenska, och idag berättar hon för oss om livet i Syrien och Aleppo före kriget. - Jag vill att folk ska veta vilken underbart vacker stad Aleppo var, säger Celina Alschareef.

Veckans nya låtar v.33

Morgon / Dag
Nu var det dags igen för ny musik i Ålands Radio. Veckans nya låtar denna vecka bjöd bland annat finstämda melodier från Lykke Li och Asker och sommarkänsla från Kaliffa.

Peter Hägerstrand, 16/8 2017

Peter Hägerstrand sommarpratar
Sommarprat 2017
Dagens sommarprat bjuder musikern Peter Hägerstrand på. Han är uppvuxen i Mariehamn och hans första musikaliska scen var just på Pub Bastun i stan, numera är han soloartist baserad i Helsingfors. Under sin karriär har han bland annat gjort soundtracket till den Oscarsnominerade filmen Lärljungen, och under hans sommarprat får vi veta hur han tänker när han skapar filmmusik.

Staffan Bruun, 15/8 2017

Staffan Bruun sommarpratar
Sommarprat 2017
Sommarpraten fortsätter även den här veckan, och idag är det Staffan Bruun vi hör kl.10. Staffan Bruun är journalist och författare, och har skrivit över 30 böcker, varav 13 tillhör deckarserien Burt Kobbat. Under hans program berättar han bland annat om livet som grävande journalist i Sverige och Finland, vad han tycker om falska nyheter, och underhållande anekdoter.

Ella Grüssner Cromwell-Morgan, 14/8 2017

Ella Grüssner Cromwell-Morgan sommarpratar
Sommarprat 2017
Sommarpraten fortsätter ytterligare en vecka, och nu får vi höra program som tidigare i sommar sänts i Yle Vega. Alla sommarpratare vi kommer få lyssna till har en koppling till Åland, och först ut i dag är den åländska smakentreprenören Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Hon är från Strömsö och har muskelsjukdomen Limb girdle. Hör henne berätta idag kl.10.

Sommarpratare - Gun Lindman 11/8 2017

Gun Lindman sommarpratar
Sommarprat 2017
Nu är det dags för den sista av Åland Radios egna sommarpratare, och personen som får knyta ihop säcken är Gun Lindman. Hon är hälsovårdare och arbetade i fjol på ett flyktingläger i Grekland, och en stor del av hennes sommarprat handlar om hennes upplevelser där. Hon berättar om erfarenheter och en del insikter som kom efter tiden i Grekland.

Sommarpratare - Mona Sedghi 10/8 2017

Mona Sedghi sommarpratar
Sommarprat 2017
Mona Sedghi jobbar på ett internationellt skivbolag, och under hennes sommarprat får vi bland annat veta hur hon fick jobb i musikbranschen. Vi får också veta vad hon sa till sin absolut största idol när hon bröt sig in i dennes loge, och varför hon åkte ambulans när hon frivilligarbetade under flyktingkrisen. Under hela programmet finns det en tydlig röd tråd som hon tror att alla kan relatera till.

Ingen ökning av sökande till Beroendemottagningen

Beroendemottagningen har inte märkt ett större tryck.
Åland idag
Semestern har nu tagit slut för de flesta, och för många har ledigheten också betytt en ökad alkoholkonsumtion. Förra veckan rapporterade svenska Yle...

Sommarpratare - Emelie Bergendahl 8/8 2017

Emelie Bergendahl sommarpratar
Sommarprat 2017
Emelie Bergendahl är numera utbildad mathantverkare och har sedan i våras även en matblogg. Föga förvånande handlar hennes sommarprat en hel del om mat, men hon berättar också om Brändö där hon är född och uppvuxen.

Sommarpratare - Kjell Frisk 7/8 2017

Kjell Frisk sommarpratar
Sommarprat 2017
Dagens sommarpratare är Kjell Frisk som är musiker, kompositör och träblåslärare. Temat för hans sommarprat är hem, och under hans 90 minuter reflekterar han kring både begreppen hem och tid. Det blir ett reflekterande program med mycket tankar och musik Kjell tycker passar in i temat.

Sommarpratare - Tabita Grunér 4/8 2017

Tabita Grunér sommarpratar
Sommarprat 2017
Tabita Grunér arbetar som yogainstruktör och under hennes program pratar hon om livet och tacksamheten över att vara en levande människa. Tabita reflekterar och berättar om insikter och lärdomar hon fått såhär långt i livet, och vi får följa med i ett personligt program.

Här är min skivsamling - Kaj Ådjers

Del 1
Del 2
Del 3
Morgon / Dag
Sommarserien Här är min skivsamling avslutas hemma hos Kaj Ådjers och hans samling.

Sommarpratare - Yohan Henriksson 3/8 2017

Yohan Henriksson sommarpratar
Sommarprat 2017
Yohan Henriksson är en åländsk musiker som i våras gjorde succé i The Voice of Finland. Under hans sommarprat reflekterar han över sin medverkan i tv-programmet och vi får också veta lite vad som händer bakom kulisserna. Det är första gången Yohan riktigt pratar om sin medverkan, och han tror att han nu har hunnit smälta upplevelsen.

Sommarpratare - Gus Palmqvist 2/8 2017

Gus Palmqvist sommarpratar
Sommarprat 2017
Gus Palmqvist är en pensionerad sjökapten som förra året gjorde sin teaterdebut. Under hans sommarprat får vi följa med på en resa från början av hans liv till idag, och han utlovar dramatik på hög nivå, med död, kärlek, och även lite musik. De tre första minuterna under hans sommarprat är särskilt betydelsefulla så spetsa öronen.

Sommarpratare - Elin Granholm 1/8 2017

Elin Granholm sommarpratar
Sommarprat 2017
Elin Granholm är dagens sommarpratare, och hennes program handlar till stor del om specialpedagogik och hur samhället bemöter dem med särskilda behov. Elin själv är specialpedagog och mamma till Johannes som behöver sondmatas.

Sommarpratare - Sofi Sjöström 31/7 2017

Sofi Sjöström sommarpratar
Sommarprat 2017
När Sofi Sjöström var liten drömde hon om hästar, djur och att bo på en gård, och nu lever hon sin barndomsdröm. Hennes sommarprat handlar om just hennes liv på gården och hur vägen dit.

Basshunter hämtar inspiration från dataspel och fester

Jonas "Basshunter" Altberg intervjuades av Sara Lindroos.
Åland idag
Igår uppträdde den svenska DJn och låtskrivaren Basshunter på Rockoff-festivalens stora scen. Vi mötte upp Basshunter, eller Jonas Altberg som han...

Sommarpratare - Olle Strömberg 28/7 2017

Olle Strömberg sommarpratar
Sommarprat 2017
Olle Strömberg ska i sitt sommarprat ta oss på en tidsresa som startar med hur livet var från början, och som sen fokuserar på hur livet har varit de senaste 20 åren. Imorgon är det faktiskt exakt 20 år sen han satt i radion.

Farbror Fläsk är älskade av ålänningarna

Björn Eriksson intervjuades av Sara Lindroos.
Åland idag
Husbandet Farbror Fläsk är en riktig institution på Rockoff, i 16 år har de kommit till Mariehamn och spelat. I år var deras besök kortare än vanligt...

Sommarpratare - Kalle Samuelsson 27/7 2017

Kalle Samuelsson sommarpratar
Sommarprat 2017
Kalle Samuelsson är sjökapten och gitarrist, och hans prat bjuder på både mycket gitarrer och historier om sjön. Han kommer prata en hel del om de olika gitarristerna som spelar i hans valda låtar, och han lovar att inte tona ut ett enda gitarrsolo.

Här är din skivsamling - Jan-Erik Granith

Del 1
Del 2
Del 3
Morgon / Dag
Här är din skivsamling rullar vidare, och den här veckan var det Jan-Erik Graniths tur att visa upp och berätta om sin skivsamling. Han har samlat skivor i princip hela livet, och hunnit bygga sig en rejäl samling.

Sommarpratare - Sigbritt Finne 26/7 2017

Sigbritt Finne sommarpratar
Sommarprat 2017
Sigbritt Finne är guide och har ett särskilt intresse för pilgrimsvandringar, och det är just vandringarna som ligger i fokus under hennes sommarprat. Med hennes program vill hon peppa andra att våga ge sig ut och vandra. Förutom en häftig fysisk och andlig upplevelse tycker Sigbritt att vandringarna är ett utmärkt tillfälle att rensa tankarna.

Sommarpratare - Kristina Jensén 25/7 2017

Kristina Jensén sommarpratar
Sommarprat 2017
Kristina Jensén är småbarnsmamman som också driver en idé- och pysselblogg. Tankesättet finns kvar från bloggen när Kristina tar klivet in i sommarpratet, men medan bloggen fokuserar på idéer och saker hon gör, är sommarpratet mer personligt.

Sommarpratare 24/7 2017 - Robert Jansson

Robert Jansson sommarpratar
Sommarprat 2017
Robert Jansson är en ESC-frälst hälsokonsult från Pargas, och dagens sommarprat kommer till stor del handla om både hälsa och Eurovision. Vi får veta var hans brinnande intresse för den europeiska musikfestivalen kommer ifrån, och det kan hända att vi bjuds på några tips om hur man håller sig frisk.

Sommarpratare 21/7 2017 - Mia Åkerfelt

Mia Åkerfelt sommarpratar
Sommarprat 2017
Mia Åkerfelt är expert på Hilda Hongell och filosofie doktor. Hennes sommarprat handlar till stor del om hennes forskning om Hongell, och hur det kommer sig att just detta blev hennes specialitet. Men vi får också veta vad det faktiskt betyder att vara en forskare.

Kjell Ekström i styrelsen för Euro Art

Kjell Ekström berättar om styrelseplatsen
Morgon / Dag
Den åländske kulturarbetaren Kjell Ekström har fått en plats i styrelsen för Euro Art,

Sommarpratare - Carola Ahlsson 20/7 - 2017

Carola Ahlsson sommarpratar
Sommarprat 2017
Ett besked ingen vill ha och högkänslighet, det är vad Carola Ahlssons sommarprat handlar om idag. Carola startade i april HSP-podden, där HSP står för "Highly Sensitive Person", som på svenska översätts till just högkänslighet.

Faraomyror problem i Hammarland

Tomas Blomberg, kommunstyrelseordförande i Hammarland, intervjuas av Sara Lindroos
Sara Wikström och Desirée Land intervjuas av Sara Lindroos
Åland idag
Boende på Klockarvägen i Hammarland har länge haft problem med faraomyror, ett skadedjur som inte naturligt finns i Norden utan på varmare...

Ett parti poker runt skärgården

Robert Holm och Kim Bomanson berättar om Poker Run Åland
Morgon / Dag
Lördag är en stor dag för dem som gillar snabba och dyra båtar, för första gången på drygt tio år anordnas Poker Run med båtar på Åland.

Sommarpratare - Heidi Hendersson 14/7 2017

Heidi Henderson sommarpratar
Sommarprat 2017
Heidi Hendersson är en teaterglad miljöjournalist, och under hennes sommarprat bjuds vi på en blandad kompott. Bland annat handlar det om hennes nystart de senaste två åren, mindfulness och hållbarhet, men också hur det är att leva med OCD.

Sommarpratare - Kent Danielsson 13/7 2017

Kent Danielsson sommarpratar
Sommarprat 2017
Kent Danielsson är präst och de är ett personligt sommarprat som han bjuder på. Det handlar om vad han med förundran lärde sig som barn, men också om när han kom till Kumlinge som präst.

Sommarpratare - Torsten Andersson 12/7 2017

Torsten Andersson sommarpratar
Sommarprat 2017
Dagens sommarpratare är Torsten Andersson och under hans prat bjuds vi på en salig blandning. Det blir historier ifrån hans uppväxt i Lumparland, berättelser från till en kakaoodling i Filippinerna, men också hur man gör diamanter.

"Det var så nära som det bara kunde varit"

Veronica Thörnroos intervjuas av Sara Lindroos
Morgon / Dag
Lagtingets vice talman Veronica Thörnroos flögs i fredags akut till Uppsala akademiska sjukhus efter en simtur som höll på att få ödesdigra konsekvenser.

Valter vann en plats till Liverpool

Valter Enberg intervjuas av Sara Lindroos
Morgon / Dag
I början av juli arrangerade Jomala IK en fotbollskola i samarbete med Liverpool från engelska premier league. Fotbollsskolan var tre dagar lång, och i slutet var det Valter Enberg som belönades med ”The Liverpool Way Award”.

Vad gör du nuförtiden Magnus Nilsson?

Magnus Nilsson intervjuas av Sara Lindroos
Morgon / Dag
Serien där vi ringer upp gamla medarbetare rullar vidare, och idag kom turen till Magnus Nilsson.

Sommarpratare - Gudrun Gudmundsen 7/7 2017

Gudrun Gudmundsen sommarpratar
Sommarprat 2017
Gudrun Gudmundsen är verksamhetsledare på Barnens bild- och formskola och hennes sommarprat kommer bjuda på en del barndomshistorier. Hon frågar sig själv också att var finns ens rätta hem i vuxenlivet, och vad spelar hemmet för roll?

Sommarpratare - Marcus Thörnroos 6/7 2017

Marcus Thörnroos sommarpratar
Sommarprat 2017
Marcus Thörnroos är en ung jurist från Lappo som senast jobbat som landskapsregeringens EU-specialrådgivare i Bryssel. Hans sommarprat kommer bjuda på en hel del historier och upplevelser från Bryssel, och även en djupare förklaring till vad en specialrådgivare egentligen gör.

Här är din skivsamling - Tom Eckerman

Tom Eckerman Del 1
Tom Eckerman Del 2
Tom Eckerman Del 3
Morgon / Dag
Premiäravsnittet för den nya sommarserien Här är din Skivsamling, och först ut var Tom Eckerman.

Sommarpratare - Janne Engblom 5/7 2017

Janne Engblom sommarpratar
Sommarprat 2017
Janne Engblom är VD på Consilia, och hans sommarprat kommer handla om några speciella episoder som berört honom extra mycket. Det blir personliga historier från både barndomen och vuxenlivet.

Sommarpratare - Anna Björkroos 4/7 2017

Anna Björkroos sommarpratar
Sommarprat 2017
Anna Björkroos är journalist och chefredaktör för Nya Åland, och inte helt oväntat kommer hennes sommarprat handla mycket om hennes jobb på tidningen. När det kommer till musiken kommer Anna Björkroos spela önseklåtar som hon fått in inför sommarpratet.

Sommarpratare - Mari Stefansdotter 3/7 2017

Mari Stefansdotter sommarpratar
Sommarprat 2017
Mari Stefansdotter är grafiker, konstpedagog, målare, och tapetserare. Hennes sommarprat går under rubriken "Sex tapeter jag minns och en jag glömt", och hon beskriver tapeterna som ett sätt att minnas vad hon fäst blicken på.

Sommarläger på Gregersö tillbaka

Jocke Svensson och Simon Påvals intervjuas av Sara Lindroos
Morgon / Dag
På måndag 11.00 drar Sommarhäng på Gregerö igång igen. Det är andra året som lägret för högstadieungdomar anordnas, och förra året var en riktig succé.

Teater för de minsta i Mariehamn

Anders Grönroos berättar om Barnens Sommarteater
Morgon / Dag
Imorgon är det premiär för Mästerkatten i Stövlar i Mariehamn.

Mormors trädgård öppnar igen

Helena Flöjt-Josefsson berättar
Morgon / Dag
12 juli är det dags igen för Kultur i morsmors trädgård, ett evenemang som utlovar lättillgänglig ”drop in”-kultur.

Vad gör du nuförtiden Bertil Bergqvist?

Bertil Bergqvist berättar vad han gör nu för tiden
Morgon / Dag
Sommarserien Vad gör du nuförtiden fortsatte den här veckan med Bertil Bergqvist.

Start för unga seglare

Start för dagsseglingar med Albanus
Morgon / Dag
Idag avgår den första dagsseglingen för ungdomar med Albanus, och för den som ännu inte bokat in sig finns det några platser kvar.

Midsommarspecial i Gomorron

Om midsommarfirande i Önningeby och Sund
Morgon / Dag
Midsommar är runt hörnet och tre riktigt entusiaster mötte upp Ålands Radio i Önningeby för att prata midsommar, med både gamla och nya vanor.

Trubadurduo på Ålandsturné

Intervju med Istria och Emil
Morgon / Dag
Trubadurdoun Emil Grönvall och Istria Sanches Autio inleder ikväll sin lite sporadiska Ålandsturné, och de tittade in hos Gomorron för att prata lite.

Kockarnas viktutmaning fortsätter

Mikael Björklund om hur viktminskning gått hittils
Morgon / Dag
Det har nu gått 20 dagar på viktminskningsutmaningen mellan kockarna på Smakbyn och just nu verkar det som om pulverdieten som Ted Elorannta provar är mest effektiv när det kommer till att tappa kilon.

Vad gör du nuförtiden Eva Ericsson

Vad gör du nuförtiden Eva Ericsson
Morgon / Dag
Sommarserien Vad gör du nuförtiden rullar vidare, och den här gången har turen kommit till Eva Ericsson.

Bullbak och bad när UngMartha har sommardagsläger

UngMartha om sommardagsläger
Morgon / Dag
När UngMartha anordar sommarläger vill man inspirera barn till smart matlagning, men självklart hinns det med en hel del pyssel och bad på Lilla Holmen.

Från Nederländerna med husvagnskaravan

Fred och Vera är campare från Nederländerna
Morgon / Dag
Nere vid Gröna Uddens camping sitter Fred och Vera. De bor i en av de femton Nederländska husbilar och -vagnar som står uppradade på parkeringen och som börjat förbereda sig för avfärd. - Vi är medlemmar i en motorklubb och är på resa kring Östersjöområdet, säger de.

Roslagen till Trondheim - På pilgrimsvandring men med cykel

Kiki Alberius-Forsman intervjuas av Sara Lindroos
Morgon / Dag
I snart en vecka har Kiki Alberius-Forsman och ett tiotal andra pilgrimar varit på väg mellan Roslagen och Trondheim, den så kallade St. Olofsleden, på cykel.

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans