Publicerad: lördag, 21 oktober, 2023 - 17:26Uppdaterad: lördag, 21 oktober, 2023 - 19:45

IFK klara för kval i fotbollsligan – slog KTP med 2-0

IFK Mariehamn slog KTP med 2-0 i Kotka på lördagen och därmed är man klara för att kvala sig kvar i fotbollsligan.

Det var vinna eller försvinna ur ligan för IFK som gällde inför matchen, eftersom man vid poängtapp inte skulle ha möjlighet att gå om motståndarna KTP i tabellen.

IFK tog ledningen i den 13:e minuten, då Albin Granlund slog ett inlägg från höger, som Tuco sedan kunde nicka in till 1-0. Tio minuter senare kom IFK:s andra mål, då Tuco än en gång var framme, denna gång på en framspelning av Mikko Sumusalo som löpt in med bollen på vänstra sidan av offensivt straffområde.

Med tio minuter kvar av den första halvleken, en halvlek där IFK var det bättre laget, åkte IFK på en skadesmäll då Jean-Christophe Coubronne fick bäras ut på bår med en skada som såg ut att vara på högra benet eller knät. IFK:s tränare Jimmy Wargh säger efter matchen att den första halvleken kanske var lagets bästa under säsongen.

– De kom ut med ett nytt system för att stänga igen oss, men egentligen kanske vi borde gjort något mål till på våra chanser, säger han.

Under andra halvleken jobbade sig KTP tillbaka i matchen, men man lyckades aldrig få hål på IFK Mariehamn. Jimmy Wargh säger att det inte var tanken att sjuka ner så pass långt defensivt som man gjorde under den andra halvleken. Under andra halvlek åkte även Mikko Sumusalo på en skada, efter att fått en hård boll i huvudet.

Detta var den sista matchen i fotbollsligan för IFK:s del denna säsong och man slutar på elfte plats av tolv lag i fotbollsligan. Dagens motståndare KTP slutar sist i ligan och åker därmed ur.

I och med vinsten får man spela kval mot Gnistan, som besegrande SJK Akatemia i en dramatisk match samtidigt som IFK mötte KTP. Kvalet avgörs genom ett dubbelmöte, där första matchen är på onsdag och den andra spelas på WHA på söndag.

IFK kom till matchen med målvakten Elmo Henriksson, Jiri Nissinen och lagkaptenen Timi Lahti avstängda. Otto Hautamo fyllde Henrikssons skor med bravur i målet och det återstår att se vem som får vakta målet i den andra av två kvalmatcher, eftersom Henriksson är avstängd ännu en match, precis som Jiri Nissinen. Timi Lahtis avstängning är däremot avtjänad till kvalet, men istället återstår det att se vilket skick Coubronne och Sumusalo är i efter att ha utgått från lördagens match.