Publicerad: söndag, 29 oktober, 2023 - 16:55Uppdaterad: söndag, 29 oktober, 2023 - 19:21

IFK Mariehamn klarade kontraktet - Får spela ligafotboll igen nästa år

IFK Mariehamn klarade kontraktet i kvalet mot IF Gnistan över två matcher. Det var 1962 personer i publiken som såg det grönvita laget vinna fotbollsmatchen med övertygande 3-0 hemma på WHA.

Under de första tio minuterna av matchen fick Gnistan knappt låna bollen. IFK tilläts spela runt bollen och testa sig fram genom olika passningskombinationer men utan att få fram en klar målchans. Efter cirka 20 minuter in i matchen landade ett långt inlägg hos Jamie Hopcutt i straffområdet, han tog ner bollen och hamnade ur skottläge, men han spelade bollen lågt snett inåt bakåt, men utan att någon i grönvitt kunde få in den i nät. Någon minut senare dundrade Albin Granlund en andraboll från en hörna i huvudet på Robin Sid som föll till marken. Men han kunde ställa sig upp för egen maskin, om än med en bomullstuss i vänster näsborre som ny accessoar.
IF Gnistan spelade bättre efter avbrottet och började att få några avslut som målvakten i IFK, Otto Hautamo, behövde slänga sig på. Men matchens dödsläge bröts efter 40 minuter. IFK spelade runt bollen och Aly Ndoms passning tvingade Robin Sid att slänga sig för att få en tå på bollen. Den studsade på backen Konsta Rasimus och friställde Olawale Tehe som säkert placerade den i bortre gaveln. 1-0 till IFK och en fot var därmed inne in den finländska fotbollens finrum även nästa år.

IFK fortsatte efter målet att fortsätta försöka framåt. Hopcutt missade ett friläge och Mikko Sumusalo tvingade målvakten i Gnistan, Jiri Koski, att sträcka ut hela sin längd för att blockera en volley som seglade mot krysset innan domaren blåste av den första halvleken.

I andra halvlek så märktes det tydligt att IF Gnistan kände pressen. De började spela mer hårt och aggressivt och hade dragit på sig tre gula kort under de första åtta minuterna. I den 69:e minuten utgick Robin Sid skadad och fick linda foten ordentligt.
I den 72:a matchminuten nickade Gnistans Joakim Latonen i kryssribban. Andrabollen fångades upp av IFK som slog den långt mot Olawale Tehe. Han vann sin duell mot Konsta Rasimus vid mittlinjen och sprang ner till straffområdet. Han passade till Tuco som passade den vidare till en ensam Jamie Hopcutt som smekte in 2-0 i bortre gaveln.
Efter det var det närmare att IFK skulle utöka än att IF Gnistan skulle kvittera. Alvaro Ngamba drämde en volley i ribban och Tehe Olawale valde att dribbla istället för att skjuta på ett tillslag. Slutresultatet kom på stopptid genom Alvaro Ngamba. Gnistan hade haft en hörna där målvakten var uppe i offensivt straffområde. IFK rensade undan och Ngamba kunde rulla in bollen i tomt mål.

0-0 i första kvalmatchen och 3-0 i IFK Mariehamns favör i söndagens match innebär att IFK Mariehamn får fortsätta spela ligafotboll även nästa år.