Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 4 november, 2023 - 10:34Uppdaterad: lördag, 4 november, 2023 - 19:11

Yle Urheilu: Klomifen i Helenius dopningsprov

Robert Helenius manager Markus Sundman bekräftar för Yle Urheilu att det var klomifen som hittades i boxarens dopningsprov.

Klomifen används vid behandling av bröstcancer och har rapporterats att öka testosteronnivåerna hos män.

Markus Sundman säger till Yle Urheilu att orsaken till det positiva dopningsprovet kan finnas i Robert Helenius diet.
– Vi förstår inte hur det här ämnet kommit in i Roberts kropp. Vi har undersökt saken med flera experter och en möjlig faktor i det här skedet kan vara hans kost, säger Sundman till Yle Urheilu.

Enligt Yle Urheilu fanns det i A-provet en förhöjd halt av klomifen men inget annat som tyder på dopning ska ha hittats i analyserna av blod- eller urinprov. B-provet gav ingen ny information om ämnen eller halter.

Det var Vada (Voluntary Anti- Doping Association) och den brittiska antidopningsbyrån Ukad som tog testerna och Helenius team har fått ta del av resultaten. 
– Utredningen pågår fortfarande och vi kan inte säga mer i det här skedet, säger Sundman.

Ett eventuellt straff kommer det brittiska boxningsförbundet och Ukad att besluta om och ett eventuellt tävlingsförbud kan enbart gälla i Storbritannien då proffsboxningen inte finns under antidopningsbyrån Wadas paraply.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »