Publicerad: söndag, 4 juni, 2017 - 19:32Uppdaterad: söndag, 4 juni, 2017 - 21:42
  • Brian Span inledde målskyttet för IFK. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

IFK besegrade KuPS

Fotboll: IFK Mariehamn besegrade KuPS med 2-1 på bortaplan efter en händelserik match med en dramatisk slutminut med två röda kort för hemmalaget.

Redan efter åtta minuter tog IFK Mariehamn ledningen i Kuopio. Brian Span gjorde målet. Ett avslut i boxen som ändrade riktining av en försvarare och helst ställde den forne IFK-målvakten Otso Virtanen i KuPS-målet. Bara två minuter senare fick Aleksei Kangaskolkka ett jätteläge på ett högerinlägg från Spans fötter, men Kangaskolkka slog hål i luften och missade ett givet mål.

Dryga halvtimmen in i matchen vädjade KuPS-spelarna förgäves till domaren om en straffspark, när ett inlägg tog via handen på Bobbie Friberg da Cruz. Istället var det IFK som kort därpå kunde utöka ledningen. Aleksei Kangaskolkka tog sig förbi tre man mitt på KuPS-planhalva och fick fram bollen till Robbin Sellin som hade gott om yta till vänster i straffområdet. Ett vänsteravslut i målvaktens vänstra hörn innebar 2-0 för IFK i matchminut 35.

Ruben Gabriel reducerade för KuPS i den 39:e minuten när ett långt inlägg gick över Kristian Kojolas panna och damp ned vid Gabriels fötter. Han fick två chanser. Den första räddade Andreas Vaikla, men med hjälp av högerlåret stötte KuPS-spelaren in returen i nättaket.

IFK fick slita i den andra halvleken. KuPS jagade en kvittering och satte hög press på grönvitt som hade svårt att komma loss med bollen. Istället handlade det mest om att försvara ledningen. KuPS skapade ett hårt tryck mot ett IFK-försvar som stod upp bra. Gabriel Petrovic hade krampkänningar efter en timmes spel och ersattes av Joel Mattsson i den 71:a minuten. I en sällsynt kontring var Robbin Sellin nära att stänga matchen när han i full fart tog sig runt en försvarare och avslutade klockrent i stolpen i den 74:e minuten.

Slutminuterna blev dramatiska. Amos Ekhalie räddade en boll på mållinjen, Otso Virtanen var uppe i IFK:s straffområde och avslutade över med en cykelspark. I den 97:e minuten blev det riktigt rörigt. En KuPS-hörna skarvades in i mål bakom Vaikla, men domaren tecknade för frispark till IFK. Då rann det öve för KuPS-spelarna. Solomon Duah fick syna det röda kortet efter att ha knuffat domaren. Salami Gbolahan försökte snacka domaren till rätta, men fick även han rött kort för sin påstridighet, samtidigt som domaren blåste av matchen. IFK:s första bortaseger för säsongen var ett faktum. En tredjedelen av serien är spelad och IFK ligger på femteplats.