Politik

Inget svar om EU-platser

Det finns ännu inget säkert svar på vad som ska hända med de 73 platser som blir lediga i Europaparlamentet när Storbritannien lämnar EU-samarbetet.

Vill ha "en dörr in" för Åland

Det blir allt svårare att genom diskussion lösa problem mellan självstyrelsen och staten, eftersom kunskapen om Åland är dålig i ministerierna.

Räddningsmyndighet diskuteras i lagtinget

Lagtinget inleder i dag behandlingen av ett förslag till ändring av kommunallagen i syfte att förbättra utnyttjandet av informations- och kommunikationsteknik i förvaltningen.

Inget löfte från svensk minister

Något löfte om att särskilja åländska studerande jämfört med andra utländska ger inte Sveriges minister för högre utbildning, socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson, i sitt svar i Sveriges riksdag på centerledamoten Per Lodenius skriftliga fråga.

Eldfängd debatt om räddningsmyndigheten

Nina Fellman och Harry Jansson diskuterade räddningsmyndigheten. Reporter Ulf Weman.
Odemokratiskt, en överkörning av det kommunala självbestämmandet och kanske stridande mot grundlagen. Kritiken var skarp från centerns sida när lagförslaget om bildande av en enda räddningsmyndighet på Åland med säte i Mariehamn, var till debatt i lagtinget i dag.

Ännu oklart om kommunreformen

Regeringspartierna är ännu inte klara med hur den stora kommunreformen skall gå vidare.

Möte om åländska betyg

Meritvärderingen av åländska betyg vid inträde till svenska universitet och högskolor står högst på agendan när utbildningsminister Tony Asumaa, liberal, nästa vecka träffar sin svenska kollega Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre utbildning.

Postboxar hot mot intellektet

Jörgen Pettersson, centern, och Gun-Mari Lindholm, moderat, diskuterade postutdelning i lagtinget. Reporter Ulf Weman.
Har boende i flerfamiljshus svårare att gå ut i trappan i morgonrock för att hämta morgontidningen än boende i villa att gå ut i morgonrocken på gatan?

Drogsiffror ifrågasattes i lagtinget

Socialminister Wille Valve ifrågasatte i dag i lagtinget ledamoten Stephan Toivonens uppgifter om antalet drogrelaterade dödsfall på Åland förra året, när han svarade på Toivonens skriftliga fråga om landskapsregeringens åtgärder mot narkotikan.

Sidor