Politik

Finansminister Orpo besöker Åland

Finansminister Petteri Orpo, Samlingspartiet, besöker Åland på måndag. Orpo träffar då bland andra sin åländska kollega Mats Perämaa och lantrådet Katrin Sjögen.

Reform ger ingen utökad beskattningsrätt

Finansminister Mats Perämaa intervjuas av Malin Lundberg
Skatten för den åländske individen stiger inte och kommunerna på Åland kan fortsättningsvis beskatta sina invånare enligt tidigare system.

Frågor om grön el, rekrytering och sjukvård

Hur långt har landskapsregeringen kommit med sitt strategiska miljötänk och när kan landskapet gå över till grön el? Det undrade centerns Harry Jansson under lagtingets frågestund i måndags.

”Skattehöjningar behövs inte”

Finansminister Mats Perämaa (Lib) om kommunernas ekonomi och förslaget till nytt landskapsandelssystem:
Finansminister Mats Perämaa, liberal, tror inte att kommunerna behöver höja sina inkomstskatter för att balansera upp det inkomstbortfall på fyra miljoner euro som förslaget till nytt landskapsandelssystem innebär.

Ministerutskott för tillväxt startas

Mats Perämaa svarar på en fråga från Axel Jonsson. Först säger Perämaa att ett ministerutskott för tillväxtfrågor bildas:
Vad avser landskapsregeringen göra för att få fart på den åländska tillväxten framöver? Den frågan ställde Ålands framtids Axel Jonsson till finansminister Mats Perämaa, liberal, på gårdagens frågestund i lagtinget.

Vårdöbor kritiska till tidtabell

Olof Salmi och Knut Mattsson intervjuas av Malin Lundberg
Ett femtontal Vårdöbor var på plats i lagtingets plenisal i dag för att lyssna till frågestunden och särskilt centerns Mikael Lindholms fråga om införandet av tidtabell på Töftöfärjan.

Töftötidtabell i lagtinget

Lantrådet Katrin Sjögren svarade på Mikael Lindholms fråga om färjtidtabell. Reporter: Malin Lundberg
Varför måste vi ha turlista på Töftöfärjan? Den frågan från eleverna i årskurs 3 och 4 i Vårdö grundskola ställde lagtingsledamot Mikael Lindholm, centern, till lantrådet Katrin Sjögren, liberal, under dagens frågestund i lagtinget.

Perämaas uppgifter tillbakavisas

Kommunförbundets styrelseordförande Håkan Lundberg var en av deltagarna på samrådsmötet den 7 september ifjol då finansminister Mats Perämaa, liberal, säger att han frågade kommunerna om de via landskapsandelssystemet var villiga att hjälpa ekonomiskt krisande Sottunga. Håkan Lundberg tillbakavisar bestämt att den frågan togs upp då.

Ingen namninsamling än

Oppositionen har ännu inte börjat samla namnunderskrifter för att få till stånd kommunala rådgivande folkomröstningar gällande kommunstrukturreformen.

Sidor