Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 juni, 2017 - 17:35Uppdaterad: lördag, 1 juli, 2017 - 09:14
  • Den nya ekoförordningen kan leda till att plantorna måste ha direktkontakt med jorden för att det ska vara tillåtet att odla ekologiskt i växthus. Arkivfoto.

EU vill stoppa ekologisk växthusodling

Förhandlingarna om EU:s nya ekoförordning kan i praktiken leda till ett slut för den ekologiska växthusodlingen i Finland.

Det anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund i Finland, SLC. Förhandlingsresultatet innebär att de nordiska länderna Finland, Sverige och Danmark inte får utöka sin nuvarande ekoväxthusareal, och att det enbart ska vara tillåtet att odla ekologiskt i växthus om plantorna har direktkontakt med jorden.

-I Finland odlar de flesta i avgränsade odlingsbäddar eftersom våra kalla vintrar och frusna mark gör det svårt att odla växthusgrönsaker med markkontakt. Det säger SLC:s verksamhetsledare Rikard Korkman.

Den ekologiska växthusarealen har hittills varit förhållandevis liten i Finland, men SLC anser att det nu blir omöjligt för de finländska odlarna att svara mot konsumenternas växande efterfrågan på ekologiska produkter.

Förhandlingsresultatet om ekoförordningen ska ännu formellt godkännas av EU-rådet och EU-parlamentet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »