Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 september, 2022 - 13:25Uppdaterad: tisdag, 13 september, 2022 - 14:05
  • Det hettade till i lagtinget när stöd för solceller debatterades. Arkivbild.

Het debatt om solcellsstöd

Obunden samlings Marcus Måtar kritiserar landskapsregeringen för sin hantering av solcellsstöd. Oppositionen går ett steg längre och menar att landskapsregeringen har brutit mot lagen.

Det var under gårdagens debatt i lagtinget som tongångarna gick höga efter att Marcus Måtar kommenterat landskapsregeringens äskande om 750.000 euro i fortsatt solcellsstöd till privatpersoner.

- Min uppfattning är att av de här 750.000 så har 500.000 euro redan beviljats till olika ålänningar som sökt om stöd. Det är inte optimalt – inte ska det beviljas om det inte finns budgetmedel, sa han.

Det här var ny information för oppositionens ledamöter som fick flera av dem att rasa.

- Det här är inte rättssäkert, kommenterade John Holmberg (Lib).

- Om det är så att man använt pengar som man inte har så är det en allvarlig sak, sa Nina Fellman (S).

Lantrådet Veronica Thörnroos förklarade senare att det var en politisk överenskommelse och en klimatsatsning som hon är stolt över.

- Vi tog en pragmatisk lösning, en budgetteknisk lösning. Vi såg att vindkraftsstödpengar fanns kvar, sa hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »