Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 januari, 2024 - 14:43Uppdaterad: måndag, 8 januari, 2024 - 17:25
  • M/S Ådan står stilla. Arkivbild.

Infrastrukturministern: Ådans problem “mer väntade än oväntade”

Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) beklagar att många drabbats av inställda avgångar inom skärgårdstrafiken. Infrastrukturministern säger att det kalla vädret har ställt till det men hon menar samtidigt att det var mer ”väntat än oväntat” att problem skulle uppstå för M/S Ådan.  

– Vi sa det i lagtinget under vår oppositionsperiod: Att varför köper man en sådan färja? säger hon.   

Gunell beskriver trafiksystemet som skört och säger att det är en konsekvens av att man inte förnyat tonnaget med anpassade färjor. Ett arbete som landskapsregeringen som bekant vill inleda.   

Christian Wikström (Ob), som var infrastrukturminister när den begagnade färjan köptes, säger att den dåvarande landskapsregeringen var öppen med att svårigheter kunde uppstå. Då gjordes en beräkning om att problem troligtvis hade uppstått två gånger under de elva senaste åren sett till väderleken.   

– Nu är det en sådan vinter. Samtidigt måste man se till pengarna och vad vi har råd med, säger han.   

Wikström anser fortsättningsvis att Ådan var en klok investering.  

– Om vi inte förändrar nuvarande trafikupplägg och minskar på antalet färjor kommer vi inte ha råd med någonting annat. Man måste se till de ekonomiska realiteterna, men självklart vore det bättre med färjor anpassade till åländska förhållanden, säger han.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »