Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 oktober, 2018 - 09:26Uppdaterad: fredag, 19 oktober, 2018 - 15:51
  • Lantrådet Katrin Sjögren är besviken över beskedet om EU-platsen. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Ingen EU-plats till Åland

-Det är klart det är en besvikelse. Det säger lantrådet Katrin Sjögren, liberal, efter att regeringens riksdagsgrupper har bestämt att det inte blir någon EU-plats för Åland. Det man måste fråga sig är vad Finland vill med Åland, har man någon ålandspolitik överhuvudtaget, undrar Katrin Sjögren som påpekar att Åland i proportion förlorat mer inflytande till EU än Finland.

Det var i går som svenska Yle avslöjade att Centerns, Samlingspartiets och Blå framtids riksdagsgrupper tagit ställning i frågan, och att också Sannfinländarna delar regeringspartiernas åsikt vilket betyder att en majoritet av riksdagen säger nej till en åländska parlamentsplats.

– Om Ålands 30 000 invånare skulle få en egen talesman, skulle deras representation i parlamentet vara fjorton gånger så stor som andra finländares. Det är en absurd siffra. Förslaget om ett öronmärkt mandat motsvarar inte finländsk jämlikhet och inte heller demokratins grundprinciper, säger Simon Elo (Blå) till svenska Yle.

Så sent som i onsdags träffade lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman regeringens EU-ministrar för att höras om Ålands krav på en EU-parlamentsplats. Kommentarerna från riksministrarna var då sparsamma och man hänvisade till riksdagen.

Riksdagen ska formellt ännu behandla lagtingets och riksdagsledamot Mats Löfströms initiativ att ge Åland en parlamentsplats och såväl lantrådet som lagtingets talman kommer att höras av grundlagsutskottet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »