• Konkursförvaltaren vill bland annat att två fordon ska återgå till konkursboet. Saken var upp i Ålands tingsrätt i dag. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 16:25

Konkursbo kräver tillbaka fordon och pant

Förvaltaren av Båthuset i Mariehamn Ab:s konkursbo vill att två fordon, som en av båtbyggarföretagets tidigare ägare överlåtit till sig själv, ska återgå till konkursboet.

Det framgick av en muntlig förberedelse vid Ålands tingsrätt i dag. I en återvinningstalan yrkar konkursförvaltaren på att om inte fordonen, en Volvo och en paketbil, återbördas så ska ägarna alternativt betala in sammanlagt 22.000 euro till konkursboet. Konkursförvaltaren yrkar också på att pantsättningsförbindelserna mellan Båthuset i Mariehamn Ab och deras samarbetspartner Refuture Ventures Ab förklaras ogiltiga och att Refutures Ventures Ab ska återlämna egendom, bland annat ett skrov och en elektrisk drivlina till konkursboet. Alternativt vill konkursförvaltaren att panter till förmån för Refutures Ventures Ab ska återgå till konkursboet och att företaget måste ge tillbaka densamma egendomen som panträtten då skulle omfatta. Det var i slutet av år 2015 som Ålands tingsrätt försatte Båthuset i Mariehamn Ab i konkurs. Företaget har under år 2014 fått beviljat stöd av landskapsregeringen om cirka 118.000 euro inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, för att bygga en miljövänlig båtmodell. Men i våras polisanmälde landskapsregeringen Båthuset i Mariehamn för subventionsbedrägeri och kom med krav om att det hittills utbetalade beloppet om cirka 25.000 euro ska betalas tillbaka till landskapsregeringen. Saken är inte ännu avgjord i tingsrätten.

Fler Nyheter

Optinova ingår avtal med japanskt bolag

Optinova Group har skrivit ett samarbetsavtal med ett stort japanskt bolag. Det berättar Optinovas vd Anders Wiklund i ett pressmeddelande.

Lagtinget lyfter samtyckeslag igen

Talman Gun-Mari Lindholm intervjuas av Fredrik Granlund:
Vi kommer att lyfta frågan om en samtyckeslag igen och göra en påstöt till Finlands riksdag och regering för att få upp samtyckeslagen på bordet.

Degerby Mat och Café stänger

Hasse Persson Bru rapporterar och intervjuar Henrik Mattsson:
Degerby Mat och Café stänger nästa vecka.

Skrikmanifestation i Mariehamn

Kiki Alberius-Forsman och Sisa Långkvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
I dag samlades ett 50-tal kvinnor i Mariehamn för att under tre minuter skrika ut sin vrede mot sexuella trakasserier och maktmissbruk.

Autismförening protesterar mot formulering

Henrik Lagerberg och Arsim Zekaj intervjuas av Tomas Tornefjell:
En skrivning i Eckerö kommuns budget för innevarande år, 2017, har fått Ålands autismspektrumförening att reagera.

Friad efter åtal för anlagd husbrand

Den husägare som i fjol stod åtalad för grovt bedrägeri efter att hans hus brunnit ner frias nu också av hovrätten.

Sexuella trakasserier utreds

De anmälningar som kom in till Ålands miljö-och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, förra veckan i kölvattnet av #dammenbrister har skickats vidare till landskapsläkaren Olli-Pekka Lehtonen.

Åländskt metoo-upprop

Mia Hanström och Sofia Enholm intervjuas av Martina Eriksson
Idag klockan 09.00 offentliggjordes det åländska metoo-uppropet #Ålandockså. Runt 1.500 åländska kvinnor har skrivit under uppropet mot sexuellt våld och sexuella trakasserier.

Gårdars möjlighet att göra biogas utreds

Vilka möjligheter har gårdarna att producera och sälja biogas?