• Konkursförvaltaren vill bland annat att två fordon ska återgå till konkursboet. Saken var upp i Ålands tingsrätt i dag. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 16:25

Konkursbo kräver tillbaka fordon och pant

Förvaltaren av Båthuset i Mariehamn Ab:s konkursbo vill att två fordon, som en av båtbyggarföretagets tidigare ägare överlåtit till sig själv, ska återgå till konkursboet.

Det framgick av en muntlig förberedelse vid Ålands tingsrätt i dag. I en återvinningstalan yrkar konkursförvaltaren på att om inte fordonen, en Volvo och en paketbil, återbördas så ska ägarna alternativt betala in sammanlagt 22.000 euro till konkursboet. Konkursförvaltaren yrkar också på att pantsättningsförbindelserna mellan Båthuset i Mariehamn Ab och deras samarbetspartner Refuture Ventures Ab förklaras ogiltiga och att Refutures Ventures Ab ska återlämna egendom, bland annat ett skrov och en elektrisk drivlina till konkursboet. Alternativt vill konkursförvaltaren att panter till förmån för Refutures Ventures Ab ska återgå till konkursboet och att företaget måste ge tillbaka densamma egendomen som panträtten då skulle omfatta. Det var i slutet av år 2015 som Ålands tingsrätt försatte Båthuset i Mariehamn Ab i konkurs. Företaget har under år 2014 fått beviljat stöd av landskapsregeringen om cirka 118.000 euro inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, för att bygga en miljövänlig båtmodell. Men i våras polisanmälde landskapsregeringen Båthuset i Mariehamn för subventionsbedrägeri och kom med krav om att det hittills utbetalade beloppet om cirka 25.000 euro ska betalas tillbaka till landskapsregeringen. Saken är inte ännu avgjord i tingsrätten.

Fler Nyheter

Skolstart bestäms av skolskjutsar

Både norra och södra Ålands högstadiedistrikt har tidpunkten för skolstarten på mornarna anpassad efter skolskjutsarna.

Åland blir testområde för smarta nät

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Dömd för motstånd mot ordningsvakter

En 20-åring har dömts till 25 dagsböter om totalt 325 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och hindrande av tjänsteman.

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Strömavbrott och bilkö på Vårdö

Större delen av Vårdö är utan ström på grund av ett tillbud vid bygget av Vårdö bro. En elstolpe kördes omkull i förmiddags vilket, förutom elavbrottet, ledde till att trafiken över bron tillfälligt stoppades under ett par timmar.

Höjda avgifter i Eckerö

Kommunfullmäktige i Eckerö har godkänt höjda avgifter för bland annat avfall, bygglov, hyror och plogning för pensionärer över 80 år som åtnjuter kommual hemservice.

Hundratals företag drabbade av överbelastningsattack

Fredagens överbelastningsattack, eller så kallad Ddos-attack, drabbade över 100 åländska företag, uppger Ålcom.

Staden tar upp plan för Rönnbergs torg och Eriksson Capital

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn kommer i kväll att ta ställning till både det nya förslaget till stadsplan för Rönnbergs torg, och Eriksson Capitals planer för centrumtomterna på Torggatan.

Slutdatum för entreprenaden flyttas fram

Slutdatumet för när entreprenaden på Ålandsvägen ska bli klar skjuts fram. Det meddelar Mariehamns stad via deras hemsida.