Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 juni, 2021 - 06:20Uppdaterad: fredag, 18 juni, 2021 - 09:42
  • Lumparland satsar pengar på att renovera reningsverket. Arkivfoto.

Lumparland reparerar reningsverk

Lumparland måste reparera sitt reningsverk i Långnäs.

I samband med att ÅMHM miljögranskade reningsverket i fjol kom det fram att utloppsledningen inte inspekterats så ofta som den ska. Kommunens tekniska chef lät dykare inspektera ledningen och då upptäckte man att de massor som förmodligen lagts dit för att hålla ledningen på plats antingen eroderats bort av den intensiva fartygstrafiken eller inte lagts dit i tillräcklig utsträckning. Ledningen sträcker sig 60-70 meter ut i vattnet över i huvudsak släta berg och dykarna kunde konstatera att den låg och svävade fritt i vattnet vilket inte är i linje med miljötillståndet och dessutom riskerar att ledningen skadas mer. Nu beviljar kommunstyrelsen 10.000 euro så att tekniska nämnden kan dubba fast ledningen i berget samt utföra en del andra reparationer i reningsverket.

I beredningen framgår att man satsat mycket pengar på renoveringar av reningsverket de senaste åren, och tekniska chefen konstaterar också att man har svårt att uppnå den reningsgrad som miljötillståndet kräver. ”Framledes kan nog tyvärr ytterligare kostnader förväntas på grund av reningsverkets konstruktion och den påfrestande miljön”, sägs i beredningen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »