Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 november, 2018 - 05:39Uppdaterad: måndag, 12 november, 2018 - 17:23
  • Beslut om besöksförbud fattas i tingsrätten. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Många ansöker om besöksförbud

Det är många som ansöker om besöksförbud. År 2017 inkom 36 ansökningar om besöksförbud, år 2016 inkom motsvarande antal medan det hittills i år har inkommit åtminstone 12 ansökningar.

Ansökan om besöksförbud kan lämnas till polisen eller till tingsrätten och det måste sökas av en namngiven person mot en eller flera namngivna fysiska personer.

- Jag har en känsla av att de ökar, men jag tror också att det går lite trender i det. Efter somrarna får vi alltid in fler ansökningar, berättar tingsdomare Pia Jacobsson.

Hon säger att typfallet kan vara en expartner som inte vill acceptera att förhållandet är slut och sedan på ett eller annat sätt uppvaktar, hotar eller misshandlar expartnern. Men scenarierna kan variera.

Många vet inte att myndigheterna inte har någon möjlighet att följa upp om besöksförbuden efterlevs.

- Man ska inte tro att myndigheterna har någon väktarverksamhet, utan det är upp till den som skyddas att vara alert och kontakta polisen om besöksförbudets bestämmelser överträds, säger Pia Jacobsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »