Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 januari, 2024 - 16:47Uppdaterad: tisdag, 9 januari, 2024 - 09:30
  • Felsökning pågår på M/S Skiftet. Arkivbild.

Spänningsfel i landström kan ha orsakat elfelet på M/S Skiftet – bränslepump felade på M/S Mergus

En felaktig spänning i landströmmen i Kökar kan ha orsakat elfelet ombord på M/S Skiftet. Det uppger Oskar Berndtsson, direktör för EW Finland till Ålands Radio.

Enligt Joel Karlsson, teknisk inspektör på landskapet pågår ännu felsökning och en definitiv orsak till felet har ännu inte fastställts. Berndtsson menar att det var det den höga elförbrukningen på Kökar som orsakade att transformatorn gav ut en sådan spänning som inte var anpassad till den landström som M/S Skiftet använder vid färjfästet, vilket i sin tur ledde till att en transformator ombord söndrades. En möjlig hypotes, enligt Joel Karlsson. Men felet är ännu inte helt klarlagt. 

Under måndagen togs M/S Mergus åter i trafik efter en längre felsökning. Enligt Berndtsson rörde det sig om ett fel i bränslepumparna. Vad gäller M/S Ådan ser det inte lika bra ut, säger Berndtsson. Fartyget har tagits ur trafik och M/S Knipan ska gå in och ersätta fartyget på linjen Åva-Osnäs. Berndtsson säger att M/S Ådan visserligen inte är anpassat för vårt klimat, men att han ändå är lite överraskad över att rör ombord har spruckit i kylan. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »