Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 oktober, 2022 - 14:45Uppdaterad: fredag, 14 oktober, 2022 - 15:10
  • Infrastrukturminister Christian Wikström får kritik av social- och miljöutskottet. Arkivbild.

Utskott riktar kritik mot infrastrukturministern

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) borde ha vänt sig till lagtinget innan beslut om EU:s utsläppshandel fattades. Det anser social- och miljöutskottet.

- Vi tyckte att det här var en så viktig fråga, säger utskottsordförande Pernilla Söderlund (Lib).

Christian Wikströms beslut innebar bland annat att landskapsregeringen begär om ett undantag för den åländska sjöfarten om och när EU inför ett system med utsläppshandel.

Pernilla Söderlund förklarar att EU-ärenden delas in i informationsärenden, där lagtinget inte involveras och i samrådsärenden, som ska skötas i dialog med lagtinget.

I sitt betänkande skriver utskottet att det förutsätter att det i fortsättningen delges samrådsärenden även om de är brådskande. Utskottet uppmanar dessutom landskapsregeringen att fortlöpande återkomma med information om det aktuella ärendet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »