Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 juli, 2022 - 16:09

”Ingen ny självstyrelselag på 2020-talet”

Sannolikheten att det finns en ny självstyrelselag på 2020-talet är väldigt liten, det menar veteranpolitikern Roger Jansson.

För 10 år sedan tillsattes en parlamentarisk kommitté på Åland och i riket för att utarbeta en ny självstyrelselag. Det var den andra kommittén i ordningen, först Gunnar Jansson-kommittén och sen Roger Jansson-kommittén.

- De knutar som fanns för tio år sedan upplever jag att är de samma nu, säger Roger Jansson.
För att komma vidare i arbetet menar Roger Jansson att det behöver göras ändringar i grundlagen där självstyrelsens ställning klargörs på ett annat sätt än i dag.
- Och sen tror jag att det internationella kortet behöver användas där Åland pekar på hur andra länder utvecklat sina självstyrda områden och hur Finland halkat efter i sitt självstyrelsesystem, säger Roger Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »