Unga musiker på jazzsezzion

Jazzmusik lärs ut till unga från Norden och Baltikum
Kultur
För fjärde gången arrangerar Nordens Institut i samarbete med Ålands musikinstitut en tre dagars workshop i improvisationsmusik för unga musiker från hela Norden och Baltkim. Också lärarna kommer från olika håll i Norden

Starka böcker för höstläsning

Två nytutkomna böcker anmäls: Sirpa Kähkönens Granitmannen och Johanna Holmströms Sjöälarnas ö
Kultur
Bland de många böcker på svenska som utkommit av finländska författare den här hösten berättar vi idag om två: Sirpa Kähkönens Granitmannen och Johanna Holmströms Själarnas ö.

Årets fotograf visar upp sig

Tom Eckerman om sin pågående utställning på stadsbiblioteket
Kultur
Tom Eckerman är Årets fotograf, därtill utsedd av fotoklubben Obscuras styrelse. Nu ställer han ut på stadsbiblioteket. Murar, väggar och musik är återkommande teman i hans foton.

Brutala Föglö-mord i ny roman

Algot - en gruvlig historia baserad på faktiska händelser:
Kultur
De brutala morden på Bänö pingsten 1748 utgör den historiska bakgrunden till Carina Karlssons nya roman Algot, som skildrar rotlösa krigsskadade båtsmäns illdåd men också kvinnors utsatthet och spritens förbannelse.

17 årigt stjärnskott solist med Gävle symfoniorkester

Johan Dalene solist med Gävle symfoniorkester på Ålandsturné
Kultur
Johan Dalene var bara fyra år gammal då han inledde sin bana som violinist - nu 13 år senare är han solist vid Gävle symfoniorkesters höstkonsert i Alandica.

Obscura skildrar Finland - Kulturfabriken bjuder in seniorer

Ny fotoutställning och konstkurser för seniorer
Kultur
Vårt Finland är temat för fotoklubben Obscuras årsutställning som öppnar ikväll på Ålands kulturhistoriska museum. 26 fotografer visar sin bild av 100 års jubilaren. Fotoklubben är också delaktig i Kulturfabrikens seniorsatsning Minnesbilder under hösten.

Tvångsäktenskap och lottlöshet på 1700-talets Bolstaholm

Snart premiär för den tredje pjäsen om Bolstaholm
Kultur
Helena Sasse, bagardottern på Bolstaholm är titeln för den tredje pjäsen av Robert Liewendahl om människorna på Bolstaholm genom århundradena. Den har premiär på Alandica på fredag.

Hönsteater på Pellas

Hönsteater var höstteater på Pellas i helgen
Kultur
Helt opretentiöst men väldigt trivsamt var det när skeppargården Pellas i helgen bjöd in till teater med hönstema. Joel Petterssons text Hönshuset framfördes av Matts Stenlund, Hönsminnet - en nyskriven text av Mirjam Öberg av Solveig Schönberg och debutanten Freya Darby.

Jenny Vexala, designer som skyr mode

Det produceras för mycket kläder, av dålig kvalitet säger designern Jenny Vexala
Kultur
Det produceras på tok för mycket kläder idag. Det säger designern Jenny Vexala som besöker Åland just nu. En utställning på NIPÅ, en lunchföreläsning och två workshops står på programmet

Färgstarkt på Galleriet

Lillemor Söderström är oktober månads utställare på Galleriet!
Kultur
Potpurri kallar Lillemor Söderström sin utställning av arbeten i lapptäcktsteknik på Galleriet. Vernissage är det ikväll.

Från Karis till Åland - och tillbaka igen

Leo Lötman on sin nya bok Stationsbackan och havet
Kultur
Stationsbackan och havet är titeln på Leo Löthmans nya bok, del två i hans släkttrilogi.I fokus står modern Linnea och hennes släkt under mellankrigstiden fram till 1950-talet.

Karelen, Karelen berörde många

Konsertberättelsen Karelen, Karelen med Flera Röster och Arstuflickorna
Kultur
Kören Flera Röster förstärkta med Anna Rydén och Camilla Gunell ur Arstuflickorna bjöd på en helgjuten föreställning under veckoslutet under rubriken Karelen, Karelen. Många i premiärpubliken rördes till tårar - bland dem Mirjam Öberg, vars texter ingick i den här konsertberättelsen om dem som evakuerades från Karelen i samband med vinter- och fortsättningskrigen.

Landskapet har fått en filmkommissionär!

Annica Grönlund är landskapets första filmkommissionär
Kultur
Sedan den 1 juli i år är Annica Grönlund anställd som filmkommissionär på landskapets utbildnings- och kulturavdelning, på halvtid. Hennes uppgift är att locka fler filmproduktioner till Åland.

Sofie och Frida - radarpar sen dagis!

I repris från 2013, Sofie Asplunds och Frida Österbergs gemensamma examensuppsättning
Kultur
I lördags var det samtidigt premiärdags för Sofie Asplund som Christine i Phantom of the opera i Göteborg och för Frida Österberg som Carmen i Uppsala. De båda barndomsvännerna har följts åt sedan dagis - de tog också sin examen från operahögskolan i Stockholm samtidigt våren 2013.

SALT fyller 15 år

Idag firar hantverkshuset Salt 15 års jubileum
Kultur
Idag firar hantverkshuset SALT 15 års jubileum med kaffebjudning i övrevåningen i huset i sjökvarteret. Dryga 70 åländska kreatörer av allt från böcker till mat och regelrätt hantverk har sina produkter till försäljning här och omsättningen visar på den stigande trend från år till år. Finska turister är bättre på att värdesätta det handgjorda, unika än de svenska och de åländska kunderna är kvalitetsmedvetna berättar de fem delägarna.

Helli Forsberg, karelare och skärgårdskvinna

Om Helli Forsbergs liv och dikter, som blivit sånger berättar döttrarna Eva och Anneli, i ett program från 2001
Kultur
Den 30 september ges konsertföreställningen Karelen, Karelen av Flera röster med förstärkning av två Arstuflickor och bland de texter som framförs finns flera skrivna av Helli Forsberg från Lappo. I det här programmet från 2001 berättar hennes döttrar Anneli och Eva om moderns liv och diktning.

Åländsk historieforskning i framkant - men hur skrivs den?

Smakbitar ur ett vittert samtal om åländsk historia!
Kultur
Undantaget Åland? en paneldebatt om perspektiv och betoningar i historisk forskning - det var rubriken för ett vittert samtal om åländsk historieforskning från bronsålder till nutid som den historiska nämnden inom Svenska litteratursällskapet i Finland arrangerade på Ålands Museum för några veckor sedan.

Anders Larsson underhåller, Kjell Westö briljerar

Kjell Westös nya roman och Anders Larssons Kalevalatolkning presenteras
Kultur
Kjell Westös nya roman, Den svavelgula himlen och Anders Larssons Kalevala för lata i nyutgåva är ämnen för den här upplagan av Kulturen.

En bok om längtan och begär, för barn

Karin Erlandssons berättelse Pärlfiskaren är nu ute!
Kultur
Med berättelsen Pärlfiskaren vann Karin Erlandsson för snart ett år sedan förlaget Schildts & Söderströms manustävling Berättelsen är bäst, litteratur för barn i slukaråldern. Nu har hennes berättelse landat på bokhandelsdiskarna och under oktober månad ska hon åka runt i de åländska skolorna och läsa och berätta om boken.

Karelen, Karelen om flykt och livslång längtan

Sara Kemetter och Isabella Grüssner-Sarling intervjuas om Karelen-projektet
Kultur
Kören Flera Röster, förstärkt av Camilla Gunell och Anna Rydénhar skapat en konsertberättelse om Karelen utgående bl a från Helli Forsbergs texter, tonsatta av Kaj Sundblom. Isabella Grüssner-Sarling står för manus och regi och premiär blir det den 30 september.

Mässkallens sjömansminnen

Sjömanslivet ur en mässkalles synvinkel skildras i ny bok
Kultur
Iakttaget från byssan är titeln på en nyutgiven bok av Krister A Martell där han redogör för sina minnen från tiden ombord på Gustaf Erikson-rederiets fartyg under 1970 och 80-tal, ur mässkallens pespektiv.

Åländsk underjord

Kulturen innehåller denna gång intryck ur den åländska kulturella underjorden!
Kultur
I fredags presenterade bandet Birdpeople med vänner upp åländsk kultur som syns mera sällan i det offentliga rummet: vieoinstallationer, elektronisk musik och unga poeter. Åländsk underjord kallade de evenemanget som ägde rum på Bio Savoy.

Stort intresse för hantverksutställning

Stort intresse för hantverk: välbesökt utställning och full studielinje på folkis!
Kultur
16.500 besökare har sett hantverksutställningen Kalevaland på Eckerö post- och tullhus under de fyra månader den varit öppen. Arrangerande Ålands slöjd och konsthantverksförening är mycket nöjd. Också hantverksutbildningen på folkhögskolan har lockat många i år.

Färg, krumelurer och djur i Margareta Svenssons verk

Margareta Svensson berättar om sin nya utställning:
Kultur
Kompott kallar Margareta Svenssons sin nya utställning som har vernissage ikväll på Galleriet, i våningen ovanför hantverksbutiken Viktor på Torggatan. Det är alster i blandteknik av akryl, tusch och penna, på tjockt vitt akvarellpapper. Teckningstekniken framhävs av att verken omges av generösa vita ytor i papperet och många av verken leder tankarna till textila mönster.

Teaterföreningens nya pjäser: Familjen Bra och Djungelboken

Nu är programmet för teaterföreningens spelår 2017-18 klart!
Kultur
I november planeras det för premiär för Joacim Pirinens pjäs om familjen Bra, där allt är så bra och konflikterna lyser med sin frånvaro. Till våren blir det musikteater: Kiplings Djungelboken överförd i modern, åländsk tappning. Bägge görs i Teaterföreningens regi.

Företagare med i Bomarsundsstiftelse

Besökscentret i Bomarsund - en långkörare i åländsk kulturpolitik
Kultur
I mer än tio år har det diskuterats - behovet av ett besökscentrum i Bomarsund. Ritningar finns, projekteringen är gjord men den politiska viljan saknas. Nu har entusiasterna i Bomarsundssällskapet fått näringsivet med sig i bildandet av en stiftelse som skulle axla driftsansvaret för centret.

Fiskskinn och sjögrästrikå i ny design

Lizette Karrento om sypodd och annorlunda designutmaning
Kultur
Nyligen deltog Lizette Karrento i ett nordiskt designäventyr på Färöarna kallat Blue fashion challenge. Utmaningen bestod i att utgående från restprodukter från den färiska fiskindustrin skapa nya produkter och kläder. Lizette är också den ena kraften bakom Sypodden.

Vass och naturmotiv

Carolina Sundelin berättar om sin separatutställning Ett strå vassare
Kultur
Ikväll är det vernissage för Carolina Sundelins separatutställning på Galleri Skarpans, som har titeln Ett strå vassare. Vass och strån är ett återkommande motiv i de oljemålningar som ingår i utställningen.

Arkitektur och byggnadsvård i fokus

Arkitektur och renovering av K-hus i dagens upplaga av Kulturen!
Kultur
Mariehamns stad uppmärksammar arkitekten Erik Bryggman och premierar fastighetsägare för pietetsfull renovering av Parkgatan 24.

Henrika Lax målar tystnad

Henrika Lax berättar om sin nya separatutställning i Helsingfors
Kultur
I tystnaden är rubriken för Henrika Lax separatutställning som öppnade senaste vecka i Helsingfors. Färgskalan har varit en utmaning säger hon - det är jordfärger hon nu använt. Motiven är huvudsakligen hämtade från det egna huset i Västeränga.

Stormskärs Maja återinviger Helsingfors stadsteater

Stormskärs Maja i ny mujsikalversion hade premiär på helsingfors stadsteater igår
Kultur
Igår kväll var det premiär för en ny musikalversion av Anni Blomqvists berättelse om Stormskärs Maja, nu med Lasse Mårtensons älskade musik. Premiären markerade samtidigt återinvigningen av Helsingfors stadsteater som har varit stängd för renovering under flera år liksom firandet av teaterbyggnadens 50 års jubileum.

Jonas Wilén till sjökvarteret

Jonas Wilén öppnar ateljé i sjökvarteret
Kultur
Konstnären Jonas Wilén öppnar ny ateljé i sjökvarteret. Han har nyligen tagit över den byggnad där Susanne Ekman-Ahlroth haft sitt företag Sea Design.

Grängeskonflikten i ny bok

Ny bok om en av de största konflikterna i åländsk politik
Kultur
I skarven mellan 1960 och 70-tal skakades Åland av den största politiska krisen sedan självstyrelsens tillkomst där huvudkontrahenter var talmannen Thorvald Eriksson och lantrådet Martin Isaksson. Striden tog sin början i det svenska storbolaget Gränges planer att bygga semesterbyar på Åland men handlade egentligen mest om rädslan för förfinskning. Nu har konflikten blivit tema för en bok: I öbornas ägo?

Figaro i Mariehamn blev en framgång

Barbro Sundback summerar Figaro, Wilhelm Kvist recenserar
Kultur
Kulturföreningen Katrinas storsatsning Figaro i Mariehamn 1917 blev en framgång - de medverkande var nöjda, publiken kom och gillade det den såg och recensenterna var översvallande positiva. Det konstaterar Barbro Sundback, nöjd ordförande för Katrina och producent för Figaro. Också ekonomiskt har produktionen hållit sig inom ramarna

Ålandsrörelsens tillkomst firas

Dan Nordman berättar om det historiska mötet på folkhögskolan för 100 år sedan
Kultur
På söndag, den 20 augusti är det 100 år sedan frågan om Ålands återförening med Sverige första gången lyftes på bordet under ett möte med kommunala förtroendevalda på Ålands folkhögskola.

Figaro i Mariehamn premiärklar

I morgon är det dags för premiär för Figaro i Mariehamn!
Kultur
I morgon är det dags - då begås premiären av Mozarts opera Figaros bröllop i åländsk tappning, med en lång rad åländska sångare på Alandicas scen. I dagens program kollar vi läget inför premiären - blir allting klart i tid?

Okänd soldat lockade ålänningar

Okänd soldat av Väinö Linna som roman och utomhusteater
Kultur
Sommarens storsatsning med Väinö Linnas klassiker Okänd soldat som utomhusteater i västra Nyland lockade många ålänningar till riket.

Hertiginnan och kaptenskan i ny bok

Freya Darby, Ulla-Lena Lundberg och Per-Ove Högnäs berättar om arbetet med boken
Kultur
Trion Freya Darby, Per-Ove Högnäs och Ulla-Lena Lundberg har sammanställt en rikt illustrerad bok om Gustaf Eriksons legendariska fyrmastare Herzogin Cecilie utgående från det rika foto- och skriftliga material som hustrun till fartygets sista kapten, Sven Eriksson efterlämnat.

Alla roller i en: Niklas Lantz' "Romeo och Juliette"

Niklas Lantz intervjuas av Eva Nyberg
Gomorron
- Jag har aldrig förstått varför man översätter Juliette till Julia men lämnar Romeos namn orört, säger Niklas Lantz. Lantz, känd för sin enmansuppsättning av "Hamlet", säger att han ser fram emot att få börja spela Shakespeare igen.

Kulturnatt med späckat program

Lars Midbjer intervjuas av Eva Nyberg.
Åland idag
På fredag är det dags igen för sommarens största gratisfestival – Kulturnatten.

Emil i Lönneberga på Bentes

Nästa vecka är det premiär på Bentes för Emil i Lönneberga!
Kultur
Sommarteaterverksamheten på Bentes i ungdomsförbundets regi firar i år 25 års jubileum och det gör man genom att sätta upp en riktig favorit ur repertoaren: Emil i Lönneberga.

Mariehamns seglarförening firar 100 år

Mariehamns seglarförening firar 100 års jubileum med bokutgivning
Kultur
På lördag blir det festligt värre i Östra hamnen då Mariehamns seglarförening firar sitt 100 års jubileum bl a med utgivning av en bok, kappseglingar och öppna båtar.

Mångsidig konst i Övernäs skola

Rundvandring bland konsten i nya Övernäs skola
Kultur
I Mariehamns stad tillämpas sedan länge enprocents regeln för konstnärlig utsmyckning och hur de pengarna använts i den nya högstadieskolan i Övernäs har nu delgivits pressen i en rundvandring.

Häxprocesser på Kastelholm

Om sommarutställningen Pica pica på Kastelholms slott
Kultur
Rädslan för normlöshet och för människor som överskrider normer finns idag liksom den fanns under de åländska häxprocessernas tid på 1660-talet. Det är utgångspunkten för utställningen Pica pica på Kastelholms slott.

Mannerheim i ny biografi

Professor Henrik Meinander om varför det behövdes ännu en biografi över Mannerheim
Kultur
Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet har nyligen gett ut en ny biografi över Gustaf Mannerheim, Aristokrat i vadmal kallar han den. Över Mannerheim har det skrivits flera hundra biografier redan så vad motiverar då ytterligare en?

Peter Hägerstrand prisbelönas för sin musik

Sally Salminen pristagaren Peter Hägerstrand intervjuas
Kultur
På självstyrelsedagen i morgon tilldelas musikern och kompositören Peter Hägerstrand Sally Salminen-priset av landskapet. I prismotiveringen beskrivs han som en mångfacetterad musiker och kompositör som med aldrig sinande kreativitet tonsätter allt från film och teater till personliga pop- och rocklåtar.

Blommor och halvfärdiga handarbeten

Sixten Jansson ställer ut Lumparland, Hannele Ögård i Jomala
Kultur
Kulturen besöker idag två av sommarens utställningar - Sixten Janssons Blommor och annat på Lumparflands bibliotek och Hannele Ögårds expose med titeln Hanneles halvfärdiga handarbeten på Jomala bibliotek.

Pommern i ny utställning

En ny utställning om Pommern visas i sommar på Ålands sjöfartsmuseum
Kultur
Pommern lyser med sin frånvaro nedanför ålands sjöfartsmuseum denna sommar - men som en liten kompensation visas nu en specialutställning om fartyget inne på sjöfartsmuseet.

Sjödagarna bjuder åter in till fullspäckat program

Nu är programmet för årets sjödagar klart
Kultur
Trots konkurshot som hängde över organisationen bakom Ålands sjödagar efter fjolårets upplaga kan man i år igen presentera ett digert progrtam för det populära evenemanget som pågår 19-23 juli. Att Mariehamns stad gick in som huvudsponsor var avgörande säger ordförande Astrid Olhagen.

Textil, grafik och foto i nya utställningar

Vi besöker Galleriet på Torggatan och Galleri Skarpans:
Kultur
Två nya utställningar öppnar med vernissage i kväll - Färgspel på Galleri Skarpans och Sommarnyanser på Galleriet.

Önningebymuseet fyller 25 år

Önningebymuseet fyller 25 år
Kultur
Det började med en guache och några teckningar i en hyrd lokal - idag förfogar Önningebymuseet över mer än 300 verk till ett sammanlagt värde om drygt en miljon euro och drömmer om ännu en tillbyggnad!

Vernissage på Ålands lyceum

Reportage från måndagens vernissage på Ålands lyceum:
Kultur
En fin innergård som bara används som genomfartspassage - nu försöker Ålands lyceum göra platsen mer vistelsevänlig med betongskulpturer och sittdynor skapade av bildkonstelever under läraren Tanja Reuter-Lindéns ledning!

Nonsenslitteratur och ljudpoesi

Michael Heyman sysslar med nonsenslitteratur på Eckerö post- och tullhus
Kultur
Michael Heyman från Boston, USA är årets första vistelsestipendiat på Eckerö post- och tullhus. Där sitter han och skriver en kombination av nonsenslitteratur och ljudpoesi. Dessutom är han en muminfantast.

1930-talets kvinnliga kontorister i doktorsavhandling

om kontorister i 1930-talets finlandssvenska litteratur handlar Eva Johanssons avhandling
Kultur
Eva Johansson, lektor i svenska och litteratur vid Ålands lyceum kan numera också titulera sig doktor i litteraturvetenskap. Hon disputerade nyligen vid Åbo Akademi med en avhandling med rubriken Realismens röster: kvinnliga kontorister i mellankrigstidens finlandssvenska litteratur.

Jazz är den ultimata musikformen - också för psalmer

Fredrik Erlandsson är en av tre kulturarbetare som beviljats ettårs arbetsstipendium:
Kultur
Fredrik Erlandsson är i grunden jazztrumpetist men till vardags verksam som församlingsmusiker i Jomala. Den kyrkliga musiken går fint att framföra också i jazzton säger han och det är något han kommer att ägna sig åt under sitt friår som kulturstipendiat: att arrangera psalmer i jazzton.

Nattmåleri och nyskapande konst i sommar

Annorlunda kulturprojekt i sommar!
Kultur
En kurs i nattmåleri i det fria - det ordnar konstnären henrika Lax på självstyrelsedagen. Performancekonst, utomhusteater i GE-villans trädgård och underjordisk musik-poesi-videokombination är andra nya inslag i sommar-Ålands kulturliv.

På kulturfestival i Cornwall

Rapport från en kulturfestival i Cornwall och en ny barnbok!
Kultur
Linda Smith har nyligen medverkat i en kulturfestival i Newquay i Cornwall och Kjell Ekström ger ut en andra konstbok för barn.

Besparingskrav oroar ÅMI-rektor

Landskapets besparingspolitik och musikinstitutet
Kultur
Ska vi spara 20.000 euro per år både 2018 och 2019 kommer det att drabba verksamheten. Det säger rektorn för Ålands musikinstitut Björn Blomqvist men får mothugg av kulturminister Tony Asumaa.

Djur och natur

Ålands jakt- och fiskemuseum visar djurmåleri
Kultur
Nu har Ålands jakt- och fiskemuseum öppnat för säsongen! På lördag är det vernissage för sommarens separatutställning i museets särskilda utställningslokal. Det är Anki Lind som visar akrylmålningar med djur som dominerande tema.

Musikalkonsert med Belcanto

Föreningen Belcanto bjuder in till musikalkonsert på lördag
Kultur
På lördag bjuder föreningen Belcanto in till konsert bestående av musikalörhängen. Ett tjugotal sångare medverkar under sångpedagogen Chaterine Frisk Grönbergs ledning.

Jenny Carlstedt som både hon och han

Jenny Carlstedt är solist vid torsdagskvällens konsert
Kultur
I kväll är det dags för Gävle symfoniorkesters vårkonsert på Alandica, med den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt som solist. Hon har haft fria händer i utformandet av programmet som blir en exposé av vad hon gjort rollmässigt under sina 15 år vid operan i Frankfurt bl a.

Barndomens monster i ny Willén-bok

Liselott Willén utkommer med sin sjätte roman, Det finns inga monster
Kultur
Det finns inga monster heter Liselott Willéns nya roman som utkommer i dagarna. Det är en spänningsroman om förträngda barndomsminnen som börjar stiga till ytan. Handlingen utspelar sig i nutid, på Åland.

Med folkdräkter som inspiration

Nu öppnar årets sommarutstllning på Ålands konstmuseum
Kultur
Ikväll öppnar årets sommarutställning på Ålands konstmuseum. den heter Arvet och konstnären bakom är Keathy Ericsson Jourdan, som utgående från de åländska fokdräkterna tolkat mönster och färger i olika material.

Krigsuppladdning 1939 i ny bok

Kenneth Gustavsson har skrivit en bok om tre intensiva månader hösten 1939
Kultur
Om skeendena under tre intensiva och händelserika månader hösten 1939 har Kenneth Gustavsson skrivit i sin nya bok, Kring Åland hösten 1939, Politiska och militära aktiviteter i norra Östersjön

Nya utställningar i stan

Två nya utställningar öppnar idag
Kultur
Ikväll är det dubbelvernissage - både på Galleri Skarpans och Galleriet på Torggatan öppnar nya utställningar ikväll!

Vernissagevimmel i Eckerö post- och tullhus!

Röster från vernissagen på första maj!
Kultur
Det var många som ville vara med när årets hantverksutställning Kalevaland i Eckerö post- och tullhus öppnade på första maj!

Anna Randelin ger konsert

Anna Randelin ger konsert på hemmaplan:
Kultur
På torsdag kan den åländska publiken ta del av den unga oboisten Anna Randelins examenskonsert - på hemmaplan. Tillsammans med Patrik Komorowski på piano och Emilia Eriksson på klarinett genrepar hon på hemmaplan inför eldprovet på Kungliga musikhögskolan någon dag senare.

Påskekrim!

Det ska vara deckare i påsk!
Kultur
I Norge är påskledigheten förknippad med läsning av deckare, thrillers och kriminalromaner. Utgivningen av böcker i den genren är också kalibrerad till veckorna före påsk. Även etermedia, både radio och TV underhåller sina lyssnare och tittare med kriminalserier till påsk.

Påsktraditioner från när och fjärran

Påsktraditioner från Lettland, Ukraina och Rumänien presenteras på Ålands Museum:
Kultur
Året runt - världen runt är rubriken för en rad evenemang där traditioner och företeelser från olika kulturer presenteras i ett brett upplagt samarbete. Först ut är påsktraditioner från Lettland, Rumänien och Ukraina som man får ta del av på Ålands museum på lördag.

Gamla kulturväxter sökes till Tusenskönan

Tusenskönan mitt i stan förnyas
Kultur
Sedan ett par år pågår en totalrenovering av den gröna oasen mitt i stan, parken Tusenskönan på Nygatan. Alla rabatter har grävts upp och behöver nu fyllas med plantor och det man söker är gamla kulturväxter.

Februarirevolution och gryende förhoppningar

Dan Nordman berättar om februarirevolutionen 1917 och dess politiska konsekvenser
Finland 100 år
Avsättningen av den ryska tsaren Nikolaj II i samband med februarirevolutionen i mars 1917 satte fart på den politiska utvecklingen inte bara i Ryssland utan också i Finland - och på Åland.

Mariehamns gröna kulturarv

Gunda Åbonde Wickström och Nann Sommarström forskar om Mariehamns gröna kulturarv
Kultur
Är Mariehamn en trädgårdsstad? Finns det en trädgårdskultur som är utmärkande för just Mariehamn, jämfört med andra lika stora städer? Vad tänkte stadens fäder och ursprungliga planerare kring trädgårdarna i staden? Det är några av de frågeställningar som sysselsätter Gunda Åbonde-Wickström och Nann Sommarström i ett pågående forskningsarbete om det gröna kulturarvet i staden.

Mångsidig återflyttare och skåptokig hantverkare

Britta Ers Donner ställer ut på Galleri Skarpans - PÅ Johansson på SALT
Kultur
Britta Ers-Donner flyttade tillbaka till Åland i januari efter ett kvarts sekel i södra Sverige - nu har hon sin första separatutställning här på Åland på Galleri Skarpans. Hantverkaren PÅ Johansson har gjort nya skåp men också "förädlat" gamla lås som han visar på SALT.

Lumparlands bibliotek firar 90 år!

Lumparlands bibliotek firade 90 års jubileum i måndags:
Kultur
I måndags var det kalas på Lumparlands kommunbibliotek - man firade bibliotekets 90 års jubileum med tårta, bubbel, uppdaterad historik och filmvisning.

Tulpanglädje på Galleriet

Tulpanglädje och stipendieregn i dagens program:
Kultur
Ännu är det lite för tidigt att hitta tulpaner blpommande i naturen - men på Galleriets väggar blommar de i alla möjliga färger, i Lena Wilsons fotokonst.

Ibsen + dragshow= kabaré!

Ibsens pjäs Folkefienden från 1882 är högaktuell också idag:
Kultur
Utgående från den norske dramatikern Henrik Ibsens pjäs Folkefienden från 1882 kommenterar den Finlandssvenska teatern aktuella politiska frågor i en kabaré som i helgen gästar Mariehamn.

Reste till Utopia men hamnade i Gulag

I höst kommer Sirpa Kähkönens roman äntligen på svenska
Kultur
Sirpa Kähkönens roman Granitmannen, som i höst äntligen utkommer i svensk översättning, handlar om de unga finländare som kämpat på de rödas sida och förlorat under inbördeskriget och därefter fann sig vara oönskade i sitt hemland och flydde över gränsen till det unga Sovjetunionen, som de såg som sitt Utopia. Under Stalins utrensningar råkade de ändå illa ut. För släkten hemma i Finland blev det ett trauma man inte talade om.

Dubbla identiteter och halva liv

Qaisar Mahmood om identitet, svenskhet, integration och kulturarv:
Kultur
Qaisar Mahmood, född i Pakistan, uppvuxen i Tensta är idag chef för kulturarvsenheten vid riksantikvarieämbetet i Sverige men också författare. Frågor som röridentitet och tillhörighet har han behandlat både i romanens form och i sin uppmärksammade "roadmovie" Jakten på svenskheten.

Ny roman av Westö i höst

Kjell Westö om sitt författarskap och höstens nya roman
Kultur
Kjell Westö ger i höst ut en ny roman som utspelar sig i nutid. Mest känd har han blivit för sina historiska skildringar av Helsingfors. Under Mariehamns litteraturdagar berättade han om sitt författarskap bl a för elever i Ålands Lyceum.

Årets upplaga av Litteraturdagarna

Axplock från Mariehamns tjugofemte litteraturdagar
Gomorron
Den 25e upplagan av Mariehamns litteraturdagar begicks i helgen med en klang ocj jubelfest, det skrivna ordet till ära. Temat för årets dagar var jubel, juveler, jämmer och jävlaranamma. Bob Hansson , Sara Razai , Håkan Nesser , Kjell Westö och Birgitta Ulfsson var bara några av de som deltog i vad många tyckte var de bästa litteraturdagarna i färskt minne.

Fikonfnatt och solskensnäsa - poesi för spädbarn

Mariehans litteraturdagar inleddes med ett seminarum om ordkonst för de yngsta
Kultur
Mariehamns litteraturdagar inleddes på torsdagen med ett seminarium om ordkonst för de allra yngsta, barn under ett års ålder. Inspirerande föreläsare var författaren, bibliotekarien Annika Sandelin och kulturplaneraren Nina Gran från Helsingfors stad.

Mariehamns litteraturdagar in retrospect

Gunnel Ekeund och Suzanne Donner var med och startade Mariehamns litteraturdagar för 25 år sedan
Kultur
När Mariehamns litteraturdagar nu 25 års jubilerar finns det all anledning att påminna oss om hur det hela började, vilka visionerna var och hur de ursprungliga entusiasterna arbetade!

Färggrant och fantasifullt om MÄNNISKAN

Bild- och formskolan intar konstmuseets specialsal!
Kultur
Barnens Bild- och formskola tacklar temat Människan ur många olika synvinklar och i många olika material och utförande i sin nya utställning i specialsalen på Ålands konstmuseum.

Teater för alla, oavsett handikapp

Rapport från årets filmfest och Sveriges mest tillgängliga teater!
Kultur
Riv murarna är rubriken för en teaterföreställning avsedd att kunna upplevas ungefär likadant av såväl blinda som döva och personer med alla sinnen intakta. Nyutexamninerade åländska skådespelaren Linnea Sundblom gör flera av rollerna i Sveriges mest tillgängliga teater, på turné til åtta olika orter.

Enprocentsprincipen i praktiken

Lördagens seminarium om enprocentsprincipen i sammandrag!
Kultur
Två år efter det att lan dskapsregetringen antog riktlinjer för konstnärlig gestaltning i anslutning till offentliga byggen börjar frågan äntligen röra på sig - polishuset blir pilotfallet.

Ponape och ett livsöde

Om urpremiäremn för filmen om Ponape
Kultur
Igår kväll invigdes den 20nde upplagan av Vera kort- och dokumentärfilmsfestival med en urpremiär av Michael Hancocks film Drömmen om Ponape - en åländsk berättelse.

100 år sedan tsarväldet upphörde

100 år sedan tsar Nikolaj II avgick!
Kultur
Den 15 mars har det gått 100 år sedan den sista ryske tsaren Nikolaj II tvingades abdikera efter folkliga protester mot matbrist, krig och kaos. Därmed sattes den boll i rullning som senare samma år ledde till Lenins maktövertagande i Ryssland och till Finlands självständighetsförklaring.

Frida Österberg gör drömroll

Frida Österberg intervjuas av Eva Nyberg
Åland idag
Det blir ingen medverkan i den åländska operasatsningen Figaros bröllop på Åland i sommar för den åländska mezzosopranen Frida Österberg som det var...

Vilsna turister i ny pjäs

Teater Alandica sätter upp Magnus Dahlströms pjäs Turister:
Kultur
Misstänksamma och neurotiska resenärer från ett välbärgat Nord semestrar i en turistenklav i Syd, omgivna av staket och drunknande flyktingar, insnärjda i egna fördomar och konflikter. I lördags var det premiär för Teater Alandicas nya pjäs Turister.

Så här upphör världen

Philip Teir berättar om sin nya roman som utkommer i dagarna
Kultur
Det går inte att stoppa klimatförändringen eller hejda katastrofen - istället ska vi förbereda oss för livet efter den. Den tesen förfäktas av Aniara-rörelsen i Philip Teirs nya roman som utspelar sig i absolut nutid.

Åländska klippor och hav

Leif Sundberg visar oljemålningar med naturmotiv på Galleri Skarpans:
Kultur
Naturmotiv med tyngdpunkt på klippor och hav under varierande väderlek och årstider dominerar motivmässigt i Leif Sundbergs första separatutställning som öppnar ikväll på Galleri Skarpans.

Figaro 1917 med fri historieskrivning

Produktionsteamet för sommarens stora operasatsning har samlats på Åland:
Kultur
Nu är det omarbetade librettot till den Ålandsanpassade versionen av W A Mozarts opera Figaros bröllop klart liksom modellen för operans scenografi. I dagarna två har produktionsteamet mötts i Mariehamn.

Close Enough i åtta stämmor

Det senaste stjärnskottet på den åländska körhimlen - Close Enough:
Kultur
I ett par års tid har nio rutinerade åländska körsångare regelbundet träffats och sjungit, utan dirigent. I slutet av januari kom de ut som en ensemble under namnet Close Enough.

Vera filmfestival för 20nde gången

Programmet för den 20nde upplagan av Vera kort- och dikumentärfilmfestival är nu klart:
Kultur
Om knappt två veckor är det dags för den 20nde upplagan av vera kort- och dokumentärfilmsfestival på Bio Savoy. Kon ceptet är huvudsakligen bekant från tidigare år - men vissa nya grepp finns också med.

Jeans, jeans, jeans - i alldeles ny användning

Jeans är utgångspunkten för det Ellen Mattsson visar på Galleriet:
Kultur
Trasmattor av gamla jeanssömmar, flätade mattor, kuddar och väskor av sönderklippta jeans - det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda avlagda jeans till enligt Ellen Mattsson, aktuell med en egen utställning på Galleriet.

Från Lumparland ut i världen

Pedagog, skådespelare, teaterutforskare Grete Sneltvedt berättar om sina olika projekt:
Kultur
Grete Sneltvedt är ordförande i Lumparlab Teaterförening, med bas i Lumparland men med arbetsradie långt ut i Europa. Barnteater, utforskande teaterlab och fransk poesi i svensk översättning hör till årets program.

Jazz och folkton i årets orgelfestival

Henryk Gwardak presenterar programmet för årets upplaga av Ålands orgelfestival
Kultur
Med fyra månader kvar till avspark har Henryk Gwardak, ordförande i Föreningen Ålands orgelfestival redan programmet för sommarens upplaga klart. Omväxlande och internationellt blir det så det förslår.

Johanna Boholm nominerad för NRs litteraturpris

Årets åländska nominering till Nordiska rådets litteraturpris:
Kultur
Jag är Ellen, Johanna Boholms prosalyriska verk, som utkom i höstas är Ålands kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris 2017. Det har litteraturnämnden bestämt.

Utanförskap och tillhörighet, humor och historia

Två av författarna som kommer till Mariehamns litteraturdagar presenteras:
Kultur
Sara Razai och Alfred Backa är två av de författare som deltar i Mariehamns litteraturdagar om en månad. I dagens program presenteras deras böcker Djävulen är en lögnare respektive Finland hundranånting.

Gränser som stänger ute - och inne

Jacob Haagendal guidar i NIPÅs pågående utställning Gränslös.gif
Kultur
Gränslös.gif är titeln för den utställning som under vintern visas på Nordens Institut på Köpmansgatan. Det är digital konst som utforskar vår nya verklighet av murar och stängda gränser.

Hilda Hongells livsverk hedras

Gunda Åbonde-Wickström berättar om Hilda Hongell och hennes verk:
Kultur
Under många år var Hilda Hongell helt bortglömd tills protesterna mot rivningen av Miramar 1973 och Socis 1975 fick stadens beslutsfattare att tänka om och stoppa rivningsraseriet. Det var då man upptäckte att en stor del av husen byggda kring sekelskiftet var ritade av just Hilda Hongell.

Från Quebec till Rom till Mänttä!

Fotokonstnären Kenneth Bamberg berättar om sina pågående arbeten:
Kultur
Den åländska fotokonstnären Kenneth Bamberg är nyss hemkommen efter fyra månaders vistelse som stipendiat i hockesystaden Quebec i Kanada. Där har han jobbat vidare på temat hockeykortssamlare och också visat sitt arbete i en utställning. Nu bär det vidare till Rom!

Medis populäraste kurser!

Medis Norra höll öppet hus i vävsal och keramikverkstad
Kultur
I tisdags var det öppet hus i Medis väv- och keramiklokaler i Medis Norra på Godbyvägen och intresset var stort! Det här är kurser som alltid är fulltecknade trots att det finns fem av vardera.

Konvalescenten på turné

Helene Schjerfbecks målning Konvalescenten har kommit till Åland:
Kultur
Ett av de mest älskade finländska konstverken, Helene Schjerfbecks Konvalescenten är just nu ute på rundresa till mindre konstmuseer som ett led i Finlands nationalgalleri Ateneums firande av finlands 100 års jubileum. Första anhalt för Konvcalscenten är Ålands konstmuseum!

Barnkultur prioriteras av kulturdelegationen

Kulturdelegationens handlingsplan presenteras av ordförande Krister Norrgrann
Kultur
Landskapets kulturadminsitration är underdimensionerad och behöver förstärkning. det anser kulturdelegationen som i sin handlingsplan för de kommande tre åren efterlyser projektanstöllningar.

Från Savolax till Föglö för 85 år sedan!

Tyyne Jansson berättar om sitt liv:
Finland 100 år
I Porträttet möter vi Tyyne Jansson, 91 år från Föglö Sonboda. Som sjuåring flyttade hon med sin familj till Föglö från Savolax. Hon rotade sig snabbt i den nya miljön, som hon förblivit trogen sedan dess.

Tema med variationer

Programmet för Katrina kammarmusik 2017 är nu klart:
Kultur
Katrina kammarmusik anno 2017 begås 1-5 augusti under devisen Tema med variationer, i bred tolkning. Festivalen erbjuder både verk skrivna enligt det mottot men också stor variation i ensemblesammansättningar och musiker kända för att röras sig fritt mellan olika genrer.

Fantasikvinnor och mörka träd

Andreas Dienert är tillbaka med ny utställning:
Kultur
Andreas Dienert är tillbaka med en utställning på Galleri Skarpans med titeln Imaginary day. Porträtt av imaginära damer i ljusa färger kontrasterar mot mörkare skogsbilder.

Teater utan manus och utan regissör!

Improvisationsteater på Alandica:
Kultur
Tio åländska teaterintresserade, flera av dem verkliga veteraner på scenen, andra igen nybörjare, deltog i helgens kurs i improviserad teater i Nordens Instituts regi. Igår kväll presenterade de sina nya färdigheter under kulturklubben på Alandica.

Båtbyggande ett kulturarv

Båtbyggande på klink ett kulturarv?
Kultur
Att bygga båt på klink, med överlaååande bord är en urgammal teknik som använts i hela Norden med angränsande områden, såsom Estland, Shetland och norra Ryssland. Nu görs försök att få byggtraditionen klassad som immateriellt kulturarv i UNESCOs regi.

Vagabondens berättelser

Världsresenären Rikard Andersson debuterar som författare
Kultur
Rikard Andersson har gjort resandet till en livsstil och nu också till en roman. Världen var som en bra bok heter hans debutroman som utkommer på måndag.

Georg August Wallins skrifter utgivna

utgivningen av Georg August Wallins texter är nu komplett, med sju tjocka band
Hör också ett program om Wallins vistelse i Egypten 1843-45!
Intervju med Kaj Öhrnberg vid hans Ålandsbesök 2011 då 200 års jubileet av Wallins födelse firades
Kultur
Orientalisten Georg August Wallin, född i Sund 1811 dog blott 41 år gammal utan att han hunnit publicera särskilt mycket av sina anteckningar från sina mångåriga resor i Orienten. Nu har Svenska litteratursällskapet i Finland fullbordat utgivningen av en kommenterad utgåva i sju band, om totalt över 3000 sidor.

Åland 1944-46 - åter till moderlandet?

Docent Kenneth Gustavsson vid gårdagens lunchseminarium
Kultur
Finland övervägde att erbjuda Åland istället för Porkala till Sovjetunionen i samband med fredsförhandlingarna 1944. När den uppgiften läckte ut gjordes nya försök att få till stånd en återförening med Sverige från åländsk sida men Sverige avböjde bestämt.

Litteraturdagarnas program spikat

Nu är litteraturdagarnas program spikat!
Kultur
Nu är programmet för årets upplaga av Mariehans litteraturdagar klart och i morgon inleds biljett försäljningen. Legendariska skådespelaren Birgitta Ulfsson kommer också att delta i jubileumssupén!

Åländsk Odling återuppstår

Åländsk Odling utkommer åter i höst
Kultur
Ålands Museums anrika årsskrift Åländsk Odling utkom senast hösten 2013. Efter att arbetet med förnyelsen av basutställningen nu är gjort ska publikationen återuppstå.

Om livets mening

Merete Mazzarella ger i dagarna ut en ny bok
Kultur
Åldrandet har intresserat författaren Merete Mazzarella redan länge men med stigande ålder har perspektivet på ämnet gradvis förändrats samtidigt som hon tagit sig an den mer övergripande frågan om livets mening i sin nya bok.

Vem är hen? om språk och identitet på Ålands museum

Ny utställning i museets specialsal om HEN
Kultur
På torsdag öppnar en utställning i museets specialsal som tar fasta på ordet hen, hur och när det kan användas men framför allt presenteras sju personer som själva väljer att kalla sig just hen.

Ifrågasatta kvinnoideal på Galleriet

Årets första utställning på Galleriet:
Kultur
För första gången någonsin visar textilkonstnären och modedesignern Minna Palmqvist upp sitt arbete i en egen utställning på Åland. Det gör hon under rubriken No body på Galleriet.

Niornas skrivartävling på temat J

Årskurs 9 i Strandnäs skola får inspiration inför årets skrivartävling
Kultur
Nästa fredag ska bidragen vara inlämnade till årets upplaga av niornas skrivartävling, med prisutdelning under litteraturdagarna i mars.

Ett annorlunda släktforskningsprojekt

Birgitta Bergman-Jansson berättar om sin släktkrönika:
Kultur
Under flera år har Birgitta Bergman-Jansson och hennes mor Berit Bergman samtalat om flydda tider och släktingar både nära och fjärran. Nu har Birgitta sammanställt berättelserna till en släktkrönika i bokform.

Ny pjäs om önningebykolonister i vår

Teaterföreningens vårpjäs och Juha Pykäläinens nya galleri!
Kultur
I mars blir det urpremiär för Kjell Ekströms nya pjäs Drömde du, Hanna? om konstnärerna i kolonin i Önningeby, i teaterföreningens uppsättning.

Gustaf Eriksons arkiv kan klassas som världsminne

Gustaf Eriksons arkiv tävlar om internationell status
Kultur
Det anrika rederiets arkiv över segelsjöfarten har nominerats som stark kandidat för UNESCOs världsminne.

Signe Holmström om ett långt liv på Kökar

Signe Holmström berättar om ett långt liv på Kökar
Finland 100 år
Med anledning av att Finland fyller 100 år kommer vi att sända ett antal intervjuer med personer som är mer eller mindre jämngamla med självständigheten. Först ut är Signe Holmström , 98 år från Kökar.

Christina Remmer in memoriam

Åsa Ringbom minns sin mångåriga samarbetsparrtner och vän:
Kultur
Åsa Ringbom minns sin mångåriga samarbetspartner och vän, Christina Remmer.

Åländsk konst från förr på Galleri Skarpans

Äldre åländsk konst på Skarpans:
Kultur
Pärlor från förr heter utställningen som visar verk av 14 numera avlidna åländska konstnrer.

Färgkaskad i växthus

Bo Söderlund berättar om sitt måleri och om utställningen
Kultur
Stora, abstrakta och färgsprakande målningar visar Bo Söderlund i sin nya utställning som öppnar på lördag.

Rita Jokiranta i ny utställning, Dansk flickkör söker familjeinkvartering!

En utställning och en gästande kör:
Kultur
Livet är svårt att fånga på bilden konstaterar videokonstnären Rita Jokiranta i sin nya utställning Life as it flees. NIPÅ söker värdfamiljer för känd dansk flickkör

Nordic Matters, nordisk kultur i London

Om en vecka invigs det - storsatsningen på Nordisk kultur i London:
Kultur
Om en vecka, den 13 januari invigs officiellt den stora nordiska kultursatsningen på Southbank Centre i london under rubriken Nordic Matters. På plats är då vår kulturminister Tony Asumaa men också några åländska kulturarbetare är representerade.

Blockflöjt kan vara njutbart!

Pilgrimskvartetten framför musik på blockflöjter
Kultur
Under namnet Pilgrimskvartetten framför Kjell Frisk, Chaterine Frisk Grönberg, Adam Kiss och Judith Deáki musik på fyra olika sorters blockflöjter, somligt nyskrivet, annat av äldre datum.

Jubileumsåret har inletts

Nu har Finlands jubileumsår inletts:
Kultur
I och med den stora nyårsfesten i centrala Helsingfors har firandet av Finlands 100 år som självständig stat inletts. Också på Åland kommer jubileet att uppmärksammas på många vis - pengar finns att söka för den som vill bidra till festligheterna och från landskapets sida blir det både konsert och seminarier.

Musikens år 2016

Kulturen blickar tillbaka på musikåret 2016
Kultur
90 års jubileum för Ålands sång- och musikförbund, skolkonserter med Gävle symfoniorkester och Projektkörens nya storsatsning, Syracusas öga var några av årets höjdpunkter.

Film och teater 2016

Film- och teateråret 2016 i sammanfattning:
Kultur
Tre filmpremiärer med Ålandsanknytning och flera riktigt bra teateruppsättningar bjöds vi på under 2016. Idag blicker Kulturen tillbaka på teater och filmåret som gått.

Åländsk litteratur 2016

Litteraturens år 2016:
Kultur
Det var de kvinnliga författarna som visade framfötterna under 2016!

Konstens och konsthantverkets 2016

Konstens och hantverkets 2016:
Kultur
Kulturen blickar i fyra program tillbaka på kulturåret 2016 och först ut är konstens och hantverkets år.

Ålands Vänners 120 åriga historia

Kultur
I oktober firade Stiftelsen Ålands Vänner sitt 120 års jubieum i Villa Skogshyddan. Vad är det egentligen för en förening frågar vi oss i dagens program!

Ett händelserikt författarår!

Karin Erlandsson summerar sitt författarår 2016:
Kultur
2016 har varit Karin erlandssons författarår då hon på heltid, tack vare ett arbetsstipendoum kunnat ägna sig åt sitt eget skrivande, vilket hon har gjort med framgång!

Julläsning för de yngre

Boktips för de yngre läsarna inför julen:
Kultur
Under långa lediga dagar då mörker och slask avskräcker från att gå ut kan man försjunka in i böckernas värld!

Musikinstitutets julkonsert

Kulturen bjuder på ett collage från ÅMIs julkonsert:
Kultur
Igår kväll höll Ålands musikinstitutet terminsavslutning med stor julkonsert i Jomala kyrka inför väl fyllda bänkrader.

Julklappsböcker!

Kultur
Claes Andersson, Elisabeth Åsbrink, Linn Ullman och Elena Ferrante har alla skrivit böcker som kulturredaktören gärna skulle ge någon i julgåva!

Musikal lockade Stephanie till London

Julkonserter med Stephanie Jörgensen:
Kultur
Stephanie Jörgensen från Hammarland är sedan flera år bosatt i London där hon gått en tvåårig musikalutbildning. Nu är hon hemma på Åland för flera julkonserter.

100 år sedan ss Skiftets förlisning

100 år har gått sedan ss Skiftets minsprängning:
Kultur
Idag, den 14 december har det gått exakt 100 år sedan den största sjökatastrofen i åländska vatten. Av 91 ombord räddades endast fem personer då ss Skiftet minsprängdes i Rödhamnsfjärden.

Legenden om Lucia rörde och berörde

Legenden om Lucia i Projektkörens tolkning:
Kultur
En stark föreställning med imponerande sånginsatser. Det bjöd Projektkören på i lördags då man gav två föreställningar av Syrakusas öga, legenden om Lucia på Alandicas stora scen.

Hantverksförsäljning i juletid, litteraturdagar i framtid

Om hantverksförsäljning inför jul och litteraturdagarna i framtiden:
Kultur
Hur står sig våra hantverksbutiker i konkurrensen från alla julmarknader? Är det ideella krafter som ska bära upp de stora profulevenemangen inom stans kulturliv - det frågar vi oss i fredagens upplaga av Kulturen!

Hundra år gamla fotografier i ny bok

Anselm Sjöblad fotograf är titeln på en nyutgiven fotobok:
Kultur
Anselm Sjöblad, fotograf heter en nyutgiven fotobok på PQR Kulturs förlag. Det är bilder ur Anselm Sjöblads drygt 100 år gamla glasplåtssamling som har sammanställts av Lasse Åkerblom.

Nya bostadsområden i Kökar

Nya bostadsområden i Kökar
Åland idag
På Kökar är två nya bostadsområden på gång att uppföras. Och det trots att det för inte så länge sedan byggdes radhus i kommunens regi. I våras stod...

"Det är lyxigt med mörker, tystnad och stjärnhimmel"

Gästateljén på Kökar Hellsö är i gång året om
Kultur
Verksamheten vid Kökars gästateljé i gamla hälsogården i Hellsö pågår året om. Just nu vistas den finska författaren och översättaren kristiina Lähde där - det är hennes andra vinter på Kökar. Här finner hon arbetsro.

Satu Kiljunen förbereder ny utställning

Vi besöker Satu Kiljunen i hennes ateljé på Vålö, Kökar
Kultur
Om en månad är det vernissage på Galleri G i Helsingfors för Satu Kiljunens nya utställning. Vi besöker hennes ateljé på Vålö mitt i förberedelsearbetet!

Syracusas öga - legenden om Lucia

Manusförfattaren och regissören Isabella Grüssner-sarling och solisten Ann-irene Dahlgren iberättar om Syracusas öga:
Kultur
Den 10 december är det dags för nästa stora musikteaterföreställning med åländska förmågor på Alandicas stora scen: Projektkören med solister framför då Syracusas öga, legenden om Lucia.

Digert nummer av Sjöhistorisk årsskrift - opera sysselsätter Kulturföreningen Katrina

Maritima berättelser och opera behandlas i dagens program
Kultur
I onsdags utkom årets utgåva av Sjöhistorisk årsskrift för Åland med ett välmatat nummer. Operan Magnus-Maria reser både väster- och österut för sina avslutande föreställningar samtidigt som Kulturföreningen Katrinas nya operaprojekt avancerar.

Jubel, juveler, jämmer och jävlar anamma på litteraturdagarna 2017

Katarina Gäddnäs är projektledare för Mariehamns litteraturdagar
Kultur
Nu är programmet för 2017 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar i huvudsak klart - 14 författare är vidtalade hittills av vilka nio är män, fem kvinnor. Det blir litteraturdagarnas 25 års jubileum med särskild guldkant.

Pechakucha om leda, kladdkakor och bärsjalar!

Vad är pechakucha frågar vi oss i dagens program:
Kultur
Nordens Institut och Alandica bjöd i måndagskväll in till en Kulturklubb med pechakucha: hårt formaterade, korta presentationer av vittskilda företeelser och ämnen. Det var rappt, omväxlande och väldigt roligt tyckte publiken.

Bokmässa lockade få och Obscura 40 års jubilerar

Bokmässan och Obscuras jubileumsutställning behandlas i dagens program:
Kultur
Helgens bokmässa på Alandica var ingen publiksuccé - flytta den till Sittkoffs var ett förslag från deltagande försäljare. Fotoklubben Obscura avslutar sitt 40-års jubileumsår med stor utställning på museet.

Trumps valkampanj underminerar demokratin

Göran Rosenberg om världen efter valet av Donald Trump:
Kultur
Tonläget i den amerikanska presidentvalskampanjen utgör ett hot mot hela det demokratiska systemet säger journalisten och författaren Göran rosenberg som igår föreläste på Åland.

Glaskonst och videoverk i första specialutställningen

Tii Heilimo och Marika Markström ställer ut på Ålands konstmuseum
Kultur
Ålands konstmuseum har nu öppnat upp sin mindre sal för specialutställningar och först ut är glaskonstnären Tii Heilimo som ställer ut tillsammans med den unga åländska konstnären Marika Markström under rubriken (Im)materia.

Naturkraft och äkta selfies från Grönland

Bolatta Silis-Hoegh berättar om sin utställning
Kultur
På Nordens institut på Köpmansgatan visas nu måleri av den unga grönländska konstnären Bolatta Silis-Hoegh under rubriken Storm - människan, naturen och urkraften.

Sound of music hänförde premiärpublik

Musikalernas musikal, Sound of music hade åländsk premiär i lördags
Kultur
Dubbelpremiären av musikalernas musikal, Sound of music i lördags får idel lovord - starka sånginsatser bär upp föreställningen.

Nordiska biblioteksveckan står för dörren

Nordiska biblioteksveckan inleds på måndag
Kultur
För 20nde gången arrangeras nästa vecka den nordiska biblioteksveckan, denna gång med temat Framtiden i Norden.

Skrivstafett för femteklassister

Femmorna får en egen skrivstafett
Kultur
På fredag startar femmornas skrivstafett i litteraturdagarnas regi. 25 femteklasser från alla åländska grundskolor bidrar med varsitt kapitel i en följetong som publiceras på nätet.

Kulturministern tycker till om NIPÅ

Tony Asumaa intervjuas av Eva Nyberg.
Åland idag
Kulturminister Tony Asumaa vill att NIPÅ ska bli bättre på att exportera åländsk kultur till våra nordiska grannländer.

Kulturen står sig bra i LRs budgetförslag

Kulturminister Tony Asumaa om kulturen i nästa års budget:
Kultur
Nästa år finns det rekordmycket pengar av PAF-medlen att fördela för kulturella ändamål, delvis beroende på landskapets satsning på firandet av Finlands 100 års jubileum.

Bomarsund digitaliseras

Bomarsunds historia ska presenteras digitalt
Kultur
Besökarcentret för Bomarsund som har diskuterats i ett decennium ligger på is men innehåller förverkligas - på nätet.

Hans Idman: En mycket väv-kunnig man

Mlöt Hans Idman, den enda mannen på Medis vävkurser!
Kultur
Hans Idman i Hammarland lärde sig vävandets grunder redan i 9-10 års åldern och vävintresset har han fortsatt odla hela livet. Han är den ende manlige deltagaren i medis populära väcvkurser.

Skogsinspirerade akvareller och vävda alster i nya utställningar

Isa Hällström och Gunvor Skogberg berättar om sina nya utställningar:
Kultur
På torsdagkväll är det vernissage för två nya utställningar i stan - Isa Hellströms akvarellutställning sopm har titeln det går åt skogen och Gunvor Skogbergs Speglingar.

Yttrandefriheten och publicistens dilemma

Yttrandefrihet, journalistik, makt och ansvar diskuterades av Yrsa och Geo Stenius under Helsingfors bokmässa
Kultur
I år firas att det gått 250 år sedan yttrandefriheten skrevs in i den svenska tryckfrihetsförordningen år 1766, då även vi var en del av det svenska riket. På Helsingfors bokmässa diskuterades yttrandefrihet och journalistik av bl a Yrsa Stenius, aktuell med boken Orden i min makt.

Nordiska rådets priser delas ut ikväll

Nordiska författare presenterades på Helsingfors bokmässa inför litteraturprisutdelningen
Kultur
Nordiska rådets priser för 2015 delas ut ikväll vid en stor galatillställning i Köpenhamn. De fem priserna är litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljöprisen, vart och ett värt 350.000 danska kronor

Karin Erlandsson vann skrivartävling

Karin Erlandsson intervjuas av Eva Nyberg.
Kultur
Idag fick Karin Erlandsson motta första pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst. Priset på 5.000 euro delades ut på...

Fabian Dahlström: Enveten Sibeliusforskare

Professor emeritus Fabian Dahlström om den nya utgåvan av Sibelius korrespondens
Kultur
Brevväxlingen mellan kompositören Jean Sibelius och dennes barndomsvän, författaren Adolf Paul bosatt i Berlin ges nu ut som en kommenterad utgåva på 600 sidor av professor emeritus Fabian Dahlström, 86 år. Utgåva utgör ännu en pusselbit i bilden av Finlands främste tonsättare.

Sound of music tar form

Vi har besökt repetitionerna av Sound of Music:
Kultur
När dryga två veckor återstår tillpremiären av Sound of Music i Teater Alandicas tolkning pågår repetationerna för fullt i lilla teatersalen. Först fyra dagar före premiären kommer de 45 medverkande åt att börja repetera på stora scenen.

Johanna Boholm skriver om tiden - och fåglar

Johanna Boholm berättar om sin nya bok Jag är Ellen
Kultur
I dagarna utkommer Johanna Boholm med sin andra bok. Den har titeln Jag är Ellen och är, precis som förstlingsverket Bygdeboken, en prosalyrisk text.

Ålands sång- och musikförbund firar 90 år

Ålands sång- och musikförbund firar 90 års jubileum
Kultur
Sju körer, 150 sångare, ungdomsorkestern och en stråkensemble äntrar stora scenen på Alandica när Ålands sång- och musikförbund firar 90 år med galakonsert den 5 november.

Jazz i dagarna tre

NIPÅ ordnar jazzdagar för unga musiker för tredje året:
Kultur
21 unga musiker från Åland, Norden och Baltikum är som bäst samlade på Ålands musikinstitut för en intensiv session jazz under ledning av lärare likaledes från olika länder. på lördag blir det konsert i Alandica.

Doktor Glas redo för premiär

Nicklas Lantz är ensam på scenen i Doktor Glas
Kultur
Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas, dramatiserad av Allan Edwall har premiär på Pellas skeppargård på lördag. För regin svarar Vibeke Voigt och ensam på scenen under den timmeslånga föreställningen är Nicklas Lantz - i rollen som Doktor Glas men också som pastor Gregorius, dennes olyckliga maka Helga samt doktorns dryckesbröder.

Konst i det offentliga rummet

Konstnären Simon Häggblom om konst i det offentliga rummet och andra aktuella projekt
Kultur
Konstnären Simon Häggblom, ena hälften av duon SIMKA har mellanlandat i Mariehamn mellan sina konstprojekt runt om i Europa. Om konst i det offentliga rummet, om hotet mot skärgården och mot den tryckta tidningen och om Björkös betydelse resonerar han i dagens Kulturen.

Allmogens båtar och redarnas skepp visas på sjöfartsmuséet

Yngve Gustafsson berättar om sina fartygsmodeller, Sari Laine om sin sångbok för dementa
Kultur
Idag öppnar en ny utställning i sjöfartsmuseets specialsal. det är pensionerade sjökaptenen Yngve Gustafsson som visar fartygsmodeller han har byggt.Hör också Sari Laine berätta om arbetet med en sångbok för dementa

Lars Huldén in memoriam

Kaj-Gustav Sandholm berättar om Lars Huldéns betydelse för åländskt kulturliv
Kultur
I många år tänkte jag varje morgon att jag kanske hade vaknat till min sista dag till slut så kom den Så diktade Lars Huldén - i tisdags kom den, hans sista dag.

Reaktioner på Dylan som nobelpristagare

Fredrika Sundberg, kultur och fritidsdirektör.
Kulturredaktör Eva Nyberg kommenterar valet.
Åland idag
The times they are a-changin'. Bob Dylan tilldelades årets nobelpris i litteratur och vår kulturredaktör Eva Nyberg fanns på plats i stadsbiblioteket...

Mer öppet på Finströms bibliotek

Finströms nya biblioteks- och kulturchef om nya jobbet
Kultur
Samma dag som Inger-Louise Andersson började sin nya tjänst som kultur och bibliotekschef i Finströms kommun startade bibliotekets nya giv som ett Mer öppet - bibliotek.

Galleri Norra Dörren har stängt

Konstföreningens ordförande summerar gallerierfarenheterna
Kultur
I och med att konstmuseets personal återflyttat till museibyggnaden har förutsättningarna för konstföreningen att driva Galleri Norra Dörren drastiskt flöränbdrats. Galleriet har därför stängt och framtiden är mycket oviss.

5 500 har besökt det nyöppnade museet

5 500 personer har hittills besökt det nyöppnade museet
Kultur
Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum har nu varit öppna igen i två månader. Under kulturnatten var rusningen till det ombyggda museet enorma - därefter har strömmen av besökare legat på måttligare nivå.

En miljon euro i ny konstfond

Stig Dreijer ger miljondonation till ny fond
Kultur
En ny konstfond grundades av stiftelsen Ålands vänner vid deras 120 års jubileumsmöte på torsdag kväll. Fonden som är uppkallad efter tidigare konstintendenten Anna-Lena Dreijer får ett grundkapital om en miljon euro, donerat av hennes make Stig Dreijer, tillika ordförande för delegationen för stiftelsen. Anna-Lena Dreijer avled tidigare i år.

Figaros besättning klar

Anna-Maria Helsing om Figaros bröllop
Kultur
De sista solistrollerna i Kulturföreningen Katrinas operasatsning Figaros bröllop med premiär i augusti nästa år är nu besatta och också orkesterfrågan är löst.

Häxprocesser förr och idag

Inger Skogberg om häxförföljelse på film och i verkligheten
Kultur
Den nya filmen om de åländska häxprocesserna på 1600-talet, Djävulens jungfru, imponerar inte på Inger Skogberg i Geta Finnö. Hon har själv en häxutpekad kvinna i sin släkt.

Skapande för inre balans

Anna Lind Bengtsson berättar om sin utställning Zon 4
Kultur
Zon 4 på löparens pulsklocka anger en hög puls på 145-170 - men det är också rubriken för Anna Lind Bentssons nya utställning på Galleriet, ovanför hantverksbutiken Victor.

Anna-Maria Helsing och Gävle symfoniorkester

Dirigent Anna-Maria Helsing om torsdagens konsert
Kultur
I går kväll var det dags hör höstens gästspel med Gävle symfoniorkester i Alandica, den här gåpngen med ålandsbekanta dirigenten Anna-Maria helsing på pulten.

Yes, please - kom och se grafik på Galleri Skarpans!

Kultur
Nanna Sjöström är oktober månads konstnär på Galleri Skarpans och ställer ut under rubriken Yes, please! Jag ville ha en positiv titel och den här...

Sjöfartsdrama tillbaka efter nordisk turné

Kultur
Arn-Henrik Blomqvists scenversion av den danske författaren Carsten Jensens succéroman Vi, de drunknade som hade urpremiär på Ålands sjöfartsmuseum i...

Stammande kung på Åbo svenska teater

Kultur
På lördag är det premiär för Åbo svenska teaters version av pjäsen Kungens tal, i översättning och regi av Pekka Sonck. Berättelsen om den stammande...

Geta skola satsar på läsning

Kultur
Ett särskilt rum för mysiga lässtunder med hemliga boktipslådor, små tält för avskildhet och även en läskig hörna för skräckläsning på kommande - det...

Mode och romanser i Tahvanainens nya roman

Kultur
Den lilla svarta heter Sanna Tahvanainens nya roman som handlar om modeskaparen Coco Chanel. Även om handlingen väldigt långt kretsar kring jetsetliv...

Ny roman av Sonja Nordenswan

Kultur
Sonja Nordenswan ger i dagarna ut sin fjärde roman, med titeln En sång ur kylan, på förlaget Litorale i riket. Det är en historisk berättelse förlagd...

Jon Henriksen i Tartuffe på Lilla teatern

Kultur
I våras blev Jon Henriksen från Sund klar med sin femåriga teaterutbildning vid teaterhögskolan i Helsingfors - i höst står han på Lilla Teaterns...

Soppteater med döingar på Smakbyn

Kultur
Om en knapp vecka är det premiär för teaterföreningens uppsättning av Bengt Jernblads pjäs Himmel vi är döda, i Smakbyns vinkällare. Alla tre...

Alfons Röblom på Svenska Teatern i Skattkammarön

Kultur
Igår var det premiär för Skattkammarön på Svenska Teatern i Helsingfors. Det är teaterns stora höstsatsning som riktar sig till barn från sju års...

Kryp i fokus på hantverkarnas galleri - Lidingökonstnärer på Norra Dörren

Kultur
Kryp av olika slag, mest insekter visas under september månad på Galleriet ovanför hantverksbutiken Victor. Det är makrofotografi av Patrik Almblad...

Jonas Wilén redo för konstrundan

Kultur
Det är dags för årets konstrunda - den äger rum nu på lördag och söndag. Då öppnar ett drygt trettiotal åländska konstnärer sina ateljéer för...

Författarporträtt på Skarpans, live-målning på Alandica

Kultur
Författare kallar Minna Öberg sin första utställning någonsin på Galleri Skarpans - fast egentligen är det två utställningar säger hon själv. I ett...

Florence Foster Jenkins nu som film

Kultur
Den gångna helgen var det premiär för en ny film med stjärnor som Meryl Streep och Hugh Grant i huvudrollerna - Florence Foster Jenkins heter den och...

Bra sommar för museerna

Kultur
Hantverkarnas återkomst till Eckerö post och tullhus har mottagits väl av besökarna. Drygt 14.000 personer har besökt utställningen den här sommaren...

Siv Ekström, mästerspelman

Kultur
För en dryg månad sedan utsågs Siv Ekström från Önningeby till mästerspelman vid den stora folkmusikfestivalen i Kaustby, Österbotten. Utmärkelsen...

Teaterskolor i startgroparna

Kultur
De närmaste veckorna drar bägge teaterföreningarna i stan igång sina dramakurser/teaterskolor för säsongen. I båda föreningarna är det åtminstone...

"Det största inom åländsk arkeologi på decennier"

Kultur
Utgrävningen av den medeltida hallkonstruktionen intill kyrkan i Kvarnbo Saltvik närmar sig slutet för säsongen, i början av september avslutas...

Döden som soppteater på Smakbyn

Kultur
Himmel! Jag är död! heter den pjäs som teaterföreningen i Mariehamn som bäst repeterar in, för premiär i Smakbyns vinkällare lagom till skördefesten...

Rusning till musik- och danslekis på ÅMI!

Kultur
När Ålands musikinstitut igår inledde läsåret med formell inskription hade elevantalet ökat markant jämfört med i fjol. Det beror på den återupptagna...

S/s Skiftets förlisning Ålands värsta sjökatastrof

Kultur
Den 14 december 1916 gick ångaren s/s Skiftet på en tysk mina mitt i Rödhamnsfjärden och sjönk på bara ett par minuter. Av de ombordvarande 91...

Urban kulturpolitik i Norden och i Mariehamn

Kultur
För en dryg vecka sedan deltog fyra representanter för Mariehamns stads kulturförvaltning i de nordiska huvudstädernas kulturkoferens i Stockholm...

Containerkonst och sommarsalong

Kultur
Emmaus tar åter upp sin utställningsverksamhet, som lades ner i och med flytten till Strandgatan och rivningen av Kakelhallen. I tre containrar...

Minna Palmqvist med många järn i elden

Kultur
Sedan i vintras har modedesignern och textilkonstnären Minna Palmqvist varit vistelsestipendiat vid Sliperiet i Umeå, knutet till universitet där...

Danskt sjöfartsepos får urpremiär på Åland

Kultur
Om två veckor är det urpremiär för Arn-Henrik Blomqvists dramatisering av den danske författaren Carsten Jensens succéroman Vi, de drunknade på...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans