Anna Randelin ger konsert

Anna Randelin ger konsert på hemmaplan:
Kulturen
På torsdag kan den åländska publiken ta del av den unga oboisten Anna Randelins examenskonsert - på hemmaplan. Tillsammans med Patrik Komorowski på piano och Emilia Eriksson på klarinett genrepar hon på hemmaplan inför eldprovet på Kungliga musikhögskolan någon dag senare.

Påskekrim!

Det ska vara deckare i påsk!
Kulturen
I Norge är påskledigheten förknippad med läsning av deckare, thrillers och kriminalromaner. Utgivningen av böcker i den genren är också kalibrerad till veckorna före påsk. Även etermedia, både radio och TV underhåller sina lyssnare och tittare med kriminalserier till påsk.

Påsktraditioner från när och fjärran

Påsktraditioner från Lettland, Ukraina och Rumänien presenteras på Ålands Museum:
Kulturen
Året runt - världen runt är rubriken för en rad evenemang där traditioner och företeelser från olika kulturer presenteras i ett brett upplagt samarbete. Först ut är påsktraditioner från Lettland, Rumänien och Ukraina som man får ta del av på Ålands museum på lördag.

Gamla kulturväxter sökes till Tusenskönan

Tusenskönan mitt i stan förnyas
Kulturen
Sedan ett par år pågår en totalrenovering av den gröna oasen mitt i stan, parken Tusenskönan på Nygatan. Alla rabatter har grävts upp och behöver nu fyllas med plantor och det man söker är gamla kulturväxter.

Februarirevolution och gryende förhoppningar

Dan Nordman berättar om februarirevolutionen 1917 och dess politiska konsekvenser
Finland 100 år
Avsättningen av den ryska tsaren Nikolaj II i samband med februarirevolutionen i mars 1917 satte fart på den politiska utvecklingen inte bara i Ryssland utan också i Finland - och på Åland.

Mariehamns gröna kulturarv

Gunda Åbonde Wickström och Nann Sommarström forskar om Mariehamns gröna kulturarv
Kulturen
Är Mariehamn en trädgårdsstad? Finns det en trädgårdskultur som är utmärkande för just Mariehamn, jämfört med andra lika stora städer? Vad tänkte stadens fäder och ursprungliga planerare kring trädgårdarna i staden? Det är några av de frågeställningar som sysselsätter Gunda Åbonde-Wickström och Nann Sommarström i ett pågående forskningsarbete om det gröna kulturarvet i staden.

Mångsidig återflyttare och skåptokig hantverkare

Britta Ers Donner ställer ut på Galleri Skarpans - PÅ Johansson på SALT
Kulturen
Britta Ers-Donner flyttade tillbaka till Åland i januari efter ett kvarts sekel i södra Sverige - nu har hon sin första separatutställning här på Åland på Galleri Skarpans. Hantverkaren PÅ Johansson har gjort nya skåp men också "förädlat" gamla lås som han visar på SALT.

Lumparlands bibliotek firar 90 år!

Lumparlands bibliotek firade 90 års jubileum i måndags:
Kulturen
I måndags var det kalas på Lumparlands kommunbibliotek - man firade bibliotekets 90 års jubileum med tårta, bubbel, uppdaterad historik och filmvisning.

Tulpanglädje på Galleriet

Tulpanglädje och stipendieregn i dagens program:
Kulturen
Ännu är det lite för tidigt att hitta tulpaner blpommande i naturen - men på Galleriets väggar blommar de i alla möjliga färger, i Lena Wilsons fotokonst.

Ibsen + dragshow= kabaré!

Ibsens pjäs Folkefienden från 1882 är högaktuell också idag:
Kulturen
Utgående från den norske dramatikern Henrik Ibsens pjäs Folkefienden från 1882 kommenterar den Finlandssvenska teatern aktuella politiska frågor i en kabaré som i helgen gästar Mariehamn.

Reste till Utopia men hamnade i Gulag

I höst kommer Sirpa Kähkönens roman äntligen på svenska
Kulturen
Sirpa Kähkönens roman Granitmannen, som i höst äntligen utkommer i svensk översättning, handlar om de unga finländare som kämpat på de rödas sida och förlorat under inbördeskriget och därefter fann sig vara oönskade i sitt hemland och flydde över gränsen till det unga Sovjetunionen, som de såg som sitt Utopia. Under Stalins utrensningar råkade de ändå illa ut. För släkten hemma i Finland blev det ett trauma man inte talade om.

Dubbla identiteter och halva liv

Qaisar Mahmood om identitet, svenskhet, integration och kulturarv:
Kulturen
Qaisar Mahmood, född i Pakistan, uppvuxen i Tensta är idag chef för kulturarvsenheten vid riksantikvarieämbetet i Sverige men också författare. Frågor som röridentitet och tillhörighet har han behandlat både i romanens form och i sin uppmärksammade "roadmovie" Jakten på svenskheten.

Ny roman av Westö i höst

Kjell Westö om sitt författarskap och höstens nya roman
Kulturen
Kjell Westö ger i höst ut en ny roman som utspelar sig i nutid. Mest känd har han blivit för sina historiska skildringar av Helsingfors. Under Mariehamns litteraturdagar berättade han om sitt författarskap bl a för elever i Ålands Lyceum.

Årets upplaga av Litteraturdagarna

Axplock från Mariehamns tjugofemte litteraturdagar
Morgon / Dag
Den 25e upplagan av Mariehamns litteraturdagar begicks i helgen med en klang ocj jubelfest, det skrivna ordet till ära. Temat för årets dagar var jubel, juveler, jämmer och jävlaranamma. Bob Hansson , Sara Razai , Håkan Nesser , Kjell Westö och Birgitta Ulfsson var bara några av de som deltog i vad många tyckte var de bästa litteraturdagarna i färskt minne.

Fikonfnatt och solskensnäsa - poesi för spädbarn

Mariehans litteraturdagar inleddes med ett seminarum om ordkonst för de yngsta
Kulturen
Mariehamns litteraturdagar inleddes på torsdagen med ett seminarium om ordkonst för de allra yngsta, barn under ett års ålder. Inspirerande föreläsare var författaren, bibliotekarien Annika Sandelin och kulturplaneraren Nina Gran från Helsingfors stad.

Mariehamns litteraturdagar in retrospect

Gunnel Ekeund och Suzanne Donner var med och startade Mariehamns litteraturdagar för 25 år sedan
Kulturen
När Mariehamns litteraturdagar nu 25 års jubilerar finns det all anledning att påminna oss om hur det hela började, vilka visionerna var och hur de ursprungliga entusiasterna arbetade!

Färggrant och fantasifullt om MÄNNISKAN

Bild- och formskolan intar konstmuseets specialsal!
Kulturen
Barnens Bild- och formskola tacklar temat Människan ur många olika synvinklar och i många olika material och utförande i sin nya utställning i specialsalen på Ålands konstmuseum.

Teater för alla, oavsett handikapp

Rapport från årets filmfest och Sveriges mest tillgängliga teater!
Kulturen
Riv murarna är rubriken för en teaterföreställning avsedd att kunna upplevas ungefär likadant av såväl blinda som döva och personer med alla sinnen intakta. Nyutexamninerade åländska skådespelaren Linnea Sundblom gör flera av rollerna i Sveriges mest tillgängliga teater, på turné til åtta olika orter.

Enprocentsprincipen i praktiken

Lördagens seminarium om enprocentsprincipen i sammandrag!
Kulturen
Två år efter det att lan dskapsregetringen antog riktlinjer för konstnärlig gestaltning i anslutning till offentliga byggen börjar frågan äntligen röra på sig - polishuset blir pilotfallet.

Ponape och ett livsöde

Om urpremiäremn för filmen om Ponape
Kulturen
Igår kväll invigdes den 20nde upplagan av Vera kort- och dokumentärfilmsfestival med en urpremiär av Michael Hancocks film Drömmen om Ponape - en åländsk berättelse.

100 år sedan tsarväldet upphörde

100 år sedan tsar Nikolaj II avgick!
Kulturen
Den 15 mars har det gått 100 år sedan den sista ryske tsaren Nikolaj II tvingades abdikera efter folkliga protester mot matbrist, krig och kaos. Därmed sattes den boll i rullning som senare samma år ledde till Lenins maktövertagande i Ryssland och till Finlands självständighetsförklaring.

Frida Österberg gör drömroll

Frida Österberg intervjuas av Eva Nyberg
Åland idag
Det blir ingen medverkan i den åländska operasatsningen Figaros bröllop på Åland i sommar för den åländska mezzosopranen Frida Österberg som det var...

Vilsna turister i ny pjäs

Teater Alandica sätter upp Magnus Dahlströms pjäs Turister:
Kulturen
Misstänksamma och neurotiska resenärer från ett välbärgat Nord semestrar i en turistenklav i Syd, omgivna av staket och drunknande flyktingar, insnärjda i egna fördomar och konflikter. I lördags var det premiär för Teater Alandicas nya pjäs Turister.

Så här upphör världen

Philip Teir berättar om sin nya roman som utkommer i dagarna
Kulturen
Det går inte att stoppa klimatförändringen eller hejda katastrofen - istället ska vi förbereda oss för livet efter den. Den tesen förfäktas av Aniara-rörelsen i Philip Teirs nya roman som utspelar sig i absolut nutid.

Åländska klippor och hav

Leif Sundberg visar oljemålningar med naturmotiv på Galleri Skarpans:
Kulturen
Naturmotiv med tyngdpunkt på klippor och hav under varierande väderlek och årstider dominerar motivmässigt i Leif Sundbergs första separatutställning som öppnar ikväll på Galleri Skarpans.

Figaro 1917 med fri historieskrivning

Produktionsteamet för sommarens stora operasatsning har samlats på Åland:
Kulturen
Nu är det omarbetade librettot till den Ålandsanpassade versionen av W A Mozarts opera Figaros bröllop klart liksom modellen för operans scenografi. I dagarna två har produktionsteamet mötts i Mariehamn.

Close Enough i åtta stämmor

Det senaste stjärnskottet på den åländska körhimlen - Close Enough:
Kulturen
I ett par års tid har nio rutinerade åländska körsångare regelbundet träffats och sjungit, utan dirigent. I slutet av januari kom de ut som en ensemble under namnet Close Enough.

Vera filmfestival för 20nde gången

Programmet för den 20nde upplagan av Vera kort- och dikumentärfilmfestival är nu klart:
Kulturen
Om knappt två veckor är det dags för den 20nde upplagan av vera kort- och dokumentärfilmsfestival på Bio Savoy. Kon ceptet är huvudsakligen bekant från tidigare år - men vissa nya grepp finns också med.

Jeans, jeans, jeans - i alldeles ny användning

Jeans är utgångspunkten för det Ellen Mattsson visar på Galleriet:
Kulturen
Trasmattor av gamla jeanssömmar, flätade mattor, kuddar och väskor av sönderklippta jeans - det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda avlagda jeans till enligt Ellen Mattsson, aktuell med en egen utställning på Galleriet.

Från Lumparland ut i världen

Pedagog, skådespelare, teaterutforskare Grete Sneltvedt berättar om sina olika projekt:
Kulturen
Grete Sneltvedt är ordförande i Lumparlab Teaterförening, med bas i Lumparland men med arbetsradie långt ut i Europa. Barnteater, utforskande teaterlab och fransk poesi i svensk översättning hör till årets program.

Jazz och folkton i årets orgelfestival

Henryk Gwardak presenterar programmet för årets upplaga av Ålands orgelfestival
Kulturen
Med fyra månader kvar till avspark har Henryk Gwardak, ordförande i Föreningen Ålands orgelfestival redan programmet för sommarens upplaga klart. Omväxlande och internationellt blir det så det förslår.

Johanna Boholm nominerad för NRs litteraturpris

Årets åländska nominering till Nordiska rådets litteraturpris:
Kulturen
Jag är Ellen, Johanna Boholms prosalyriska verk, som utkom i höstas är Ålands kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris 2017. Det har litteraturnämnden bestämt.

Utanförskap och tillhörighet, humor och historia

Två av författarna som kommer till Mariehamns litteraturdagar presenteras:
Kulturen
Sara Razai och Alfred Backa är två av de författare som deltar i Mariehamns litteraturdagar om en månad. I dagens program presenteras deras böcker Djävulen är en lögnare respektive Finland hundranånting.

Gränser som stänger ute - och inne

Jacob Haagendal guidar i NIPÅs pågående utställning Gränslös.gif
Kulturen
Gränslös.gif är titeln för den utställning som under vintern visas på Nordens Institut på Köpmansgatan. Det är digital konst som utforskar vår nya verklighet av murar och stängda gränser.

Hilda Hongells livsverk hedras

Gunda Åbonde-Wickström berättar om Hilda Hongell och hennes verk:
Kulturen
Under många år var Hilda Hongell helt bortglömd tills protesterna mot rivningen av Miramar 1973 och Socis 1975 fick stadens beslutsfattare att tänka om och stoppa rivningsraseriet. Det var då man upptäckte att en stor del av husen byggda kring sekelskiftet var ritade av just Hilda Hongell.

Från Quebec till Rom till Mänttä!

Fotokonstnären Kenneth Bamberg berättar om sina pågående arbeten:
Kulturen
Den åländska fotokonstnären Kenneth Bamberg är nyss hemkommen efter fyra månaders vistelse som stipendiat i hockesystaden Quebec i Kanada. Där har han jobbat vidare på temat hockeykortssamlare och också visat sitt arbete i en utställning. Nu bär det vidare till Rom!

Medis populäraste kurser!

Medis Norra höll öppet hus i vävsal och keramikverkstad
Kulturen
I tisdags var det öppet hus i Medis väv- och keramiklokaler i Medis Norra på Godbyvägen och intresset var stort! Det här är kurser som alltid är fulltecknade trots att det finns fem av vardera.

Konvalescenten på turné

Helene Schjerfbecks målning Konvalescenten har kommit till Åland:
Kulturen
Ett av de mest älskade finländska konstverken, Helene Schjerfbecks Konvalescenten är just nu ute på rundresa till mindre konstmuseer som ett led i Finlands nationalgalleri Ateneums firande av finlands 100 års jubileum. Första anhalt för Konvcalscenten är Ålands konstmuseum!

Barnkultur prioriteras av kulturdelegationen

Kulturdelegationens handlingsplan presenteras av ordförande Krister Norrgrann
Kulturen
Landskapets kulturadminsitration är underdimensionerad och behöver förstärkning. det anser kulturdelegationen som i sin handlingsplan för de kommande tre åren efterlyser projektanstöllningar.

Från Savolax till Föglö för 85 år sedan!

Tyyne Jansson berättar om sitt liv:
Finland 100 år
I Porträttet möter vi Tyyne Jansson, 91 år från Föglö Sonboda. Som sjuåring flyttade hon med sin familj till Föglö från Savolax. Hon rotade sig snabbt i den nya miljön, som hon förblivit trogen sedan dess.

Tema med variationer

Programmet för Katrina kammarmusik 2017 är nu klart:
Kulturen
Katrina kammarmusik anno 2017 begås 1-5 augusti under devisen Tema med variationer, i bred tolkning. Festivalen erbjuder både verk skrivna enligt det mottot men också stor variation i ensemblesammansättningar och musiker kända för att röras sig fritt mellan olika genrer.

Fantasikvinnor och mörka träd

Andreas Dienert är tillbaka med ny utställning:
Kulturen
Andreas Dienert är tillbaka med en utställning på Galleri Skarpans med titeln Imaginary day. Porträtt av imaginära damer i ljusa färger kontrasterar mot mörkare skogsbilder.

Teater utan manus och utan regissör!

Improvisationsteater på Alandica:
Kulturen
Tio åländska teaterintresserade, flera av dem verkliga veteraner på scenen, andra igen nybörjare, deltog i helgens kurs i improviserad teater i Nordens Instituts regi. Igår kväll presenterade de sina nya färdigheter under kulturklubben på Alandica.

Båtbyggande ett kulturarv

Båtbyggande på klink ett kulturarv?
Kulturen
Att bygga båt på klink, med överlaååande bord är en urgammal teknik som använts i hela Norden med angränsande områden, såsom Estland, Shetland och norra Ryssland. Nu görs försök att få byggtraditionen klassad som immateriellt kulturarv i UNESCOs regi.

Vagabondens berättelser

Världsresenären Rikard Andersson debuterar som författare
Kulturen
Rikard Andersson har gjort resandet till en livsstil och nu också till en roman. Världen var som en bra bok heter hans debutroman som utkommer på måndag.

Georg August Wallins skrifter utgivna

utgivningen av Georg August Wallins texter är nu komplett, med sju tjocka band
Hör också ett program om Wallins vistelse i Egypten 1843-45!
Intervju med Kaj Öhrnberg vid hans Ålandsbesök 2011 då 200 års jubileet av Wallins födelse firades
Kulturen
Orientalisten Georg August Wallin, född i Sund 1811 dog blott 41 år gammal utan att han hunnit publicera särskilt mycket av sina anteckningar från sina mångåriga resor i Orienten. Nu har Svenska litteratursällskapet i Finland fullbordat utgivningen av en kommenterad utgåva i sju band, om totalt över 3000 sidor.

Åland 1944-46 - åter till moderlandet?

Docent Kenneth Gustavsson vid gårdagens lunchseminarium
Kulturen
Finland övervägde att erbjuda Åland istället för Porkala till Sovjetunionen i samband med fredsförhandlingarna 1944. När den uppgiften läckte ut gjordes nya försök att få till stånd en återförening med Sverige från åländsk sida men Sverige avböjde bestämt.

Litteraturdagarnas program spikat

Nu är litteraturdagarnas program spikat!
Kulturen
Nu är programmet för årets upplaga av Mariehans litteraturdagar klart och i morgon inleds biljett försäljningen. Legendariska skådespelaren Birgitta Ulfsson kommer också att delta i jubileumssupén!

Åländsk Odling återuppstår

Åländsk Odling utkommer åter i höst
Kulturen
Ålands Museums anrika årsskrift Åländsk Odling utkom senast hösten 2013. Efter att arbetet med förnyelsen av basutställningen nu är gjort ska publikationen återuppstå.

Om livets mening

Merete Mazzarella ger i dagarna ut en ny bok
Kulturen
Åldrandet har intresserat författaren Merete Mazzarella redan länge men med stigande ålder har perspektivet på ämnet gradvis förändrats samtidigt som hon tagit sig an den mer övergripande frågan om livets mening i sin nya bok.

Vem är hen? om språk och identitet på Ålands museum

Ny utställning i museets specialsal om HEN
Kulturen
På torsdag öppnar en utställning i museets specialsal som tar fasta på ordet hen, hur och när det kan användas men framför allt presenteras sju personer som själva väljer att kalla sig just hen.

Ifrågasatta kvinnoideal på Galleriet

Årets första utställning på Galleriet:
Kulturen
För första gången någonsin visar textilkonstnären och modedesignern Minna Palmqvist upp sitt arbete i en egen utställning på Åland. Det gör hon under rubriken No body på Galleriet.

Niornas skrivartävling på temat J

Årskurs 9 i Strandnäs skola får inspiration inför årets skrivartävling
Kulturen
Nästa fredag ska bidragen vara inlämnade till årets upplaga av niornas skrivartävling, med prisutdelning under litteraturdagarna i mars.

Ett annorlunda släktforskningsprojekt

Birgitta Bergman-Jansson berättar om sin släktkrönika:
Kulturen
Under flera år har Birgitta Bergman-Jansson och hennes mor Berit Bergman samtalat om flydda tider och släktingar både nära och fjärran. Nu har Birgitta sammanställt berättelserna till en släktkrönika i bokform.

Ny pjäs om önningebykolonister i vår

Teaterföreningens vårpjäs och Juha Pykäläinens nya galleri!
Kulturen
I mars blir det urpremiär för Kjell Ekströms nya pjäs Drömde du, Hanna? om konstnärerna i kolonin i Önningeby, i teaterföreningens uppsättning.

Gustaf Eriksons arkiv kan klassas som världsminne

Gustaf Eriksons arkiv tävlar om internationell status
Kulturen
Det anrika rederiets arkiv över segelsjöfarten har nominerats som stark kandidat för UNESCOs världsminne.

Signe Holmström om ett långt liv på Kökar

Signe Holmström berättar om ett långt liv på Kökar
Finland 100 år
Med anledning av att Finland fyller 100 år kommer vi att sända ett antal intervjuer med personer som är mer eller mindre jämngamla med självständigheten. Först ut är Signe Holmström , 98 år från Kökar.

Christina Remmer in memoriam

Åsa Ringbom minns sin mångåriga samarbetsparrtner och vän:
Kulturen
Åsa Ringbom minns sin mångåriga samarbetspartner och vän, Christina Remmer.

Åländsk konst från förr på Galleri Skarpans

Äldre åländsk konst på Skarpans:
Kulturen
Pärlor från förr heter utställningen som visar verk av 14 numera avlidna åländska konstnrer.

Färgkaskad i växthus

Bo Söderlund berättar om sitt måleri och om utställningen
Kulturen
Stora, abstrakta och färgsprakande målningar visar Bo Söderlund i sin nya utställning som öppnar på lördag.

Rita Jokiranta i ny utställning, Dansk flickkör söker familjeinkvartering!

En utställning och en gästande kör:
Kulturen
Livet är svårt att fånga på bilden konstaterar videokonstnären Rita Jokiranta i sin nya utställning Life as it flees. NIPÅ söker värdfamiljer för känd dansk flickkör

Nordic Matters, nordisk kultur i London

Om en vecka invigs det - storsatsningen på Nordisk kultur i London:
Kulturen
Om en vecka, den 13 januari invigs officiellt den stora nordiska kultursatsningen på Southbank Centre i london under rubriken Nordic Matters. På plats är då vår kulturminister Tony Asumaa men också några åländska kulturarbetare är representerade.

Blockflöjt kan vara njutbart!

Pilgrimskvartetten framför musik på blockflöjter
Kulturen
Under namnet Pilgrimskvartetten framför Kjell Frisk, Chaterine Frisk Grönberg, Adam Kiss och Judith Deáki musik på fyra olika sorters blockflöjter, somligt nyskrivet, annat av äldre datum.

Jubileumsåret har inletts

Nu har Finlands jubileumsår inletts:
Kulturen
I och med den stora nyårsfesten i centrala Helsingfors har firandet av Finlands 100 år som självständig stat inletts. Också på Åland kommer jubileet att uppmärksammas på många vis - pengar finns att söka för den som vill bidra till festligheterna och från landskapets sida blir det både konsert och seminarier.

Musikens år 2016

Kulturen blickar tillbaka på musikåret 2016
Kulturen
90 års jubileum för Ålands sång- och musikförbund, skolkonserter med Gävle symfoniorkester och Projektkörens nya storsatsning, Syracusas öga var några av årets höjdpunkter.

Film och teater 2016

Film- och teateråret 2016 i sammanfattning:
Kulturen
Tre filmpremiärer med Ålandsanknytning och flera riktigt bra teateruppsättningar bjöds vi på under 2016. Idag blicker Kulturen tillbaka på teater och filmåret som gått.

Åländsk litteratur 2016

Litteraturens år 2016:
Kulturen
Det var de kvinnliga författarna som visade framfötterna under 2016!

Konstens och konsthantverkets 2016

Konstens och hantverkets 2016:
Kulturen
Kulturen blickar i fyra program tillbaka på kulturåret 2016 och först ut är konstens och hantverkets år.

Ålands Vänners 120 åriga historia

Kulturen
I oktober firade Stiftelsen Ålands Vänner sitt 120 års jubieum i Villa Skogshyddan. Vad är det egentligen för en förening frågar vi oss i dagens program!

Ett händelserikt författarår!

Karin Erlandsson summerar sitt författarår 2016:
Kulturen
2016 har varit Karin erlandssons författarår då hon på heltid, tack vare ett arbetsstipendoum kunnat ägna sig åt sitt eget skrivande, vilket hon har gjort med framgång!

Julläsning för de yngre

Boktips för de yngre läsarna inför julen:
Kulturen
Under långa lediga dagar då mörker och slask avskräcker från att gå ut kan man försjunka in i böckernas värld!

Musikinstitutets julkonsert

Kulturen bjuder på ett collage från ÅMIs julkonsert:
Kulturen
Igår kväll höll Ålands musikinstitutet terminsavslutning med stor julkonsert i Jomala kyrka inför väl fyllda bänkrader.

Julklappsböcker!

Kulturen
Claes Andersson, Elisabeth Åsbrink, Linn Ullman och Elena Ferrante har alla skrivit böcker som kulturredaktören gärna skulle ge någon i julgåva!

Musikal lockade Stephanie till London

Julkonserter med Stephanie Jörgensen:
Kulturen
Stephanie Jörgensen från Hammarland är sedan flera år bosatt i London där hon gått en tvåårig musikalutbildning. Nu är hon hemma på Åland för flera julkonserter.

100 år sedan ss Skiftets förlisning

100 år har gått sedan ss Skiftets minsprängning:
Kulturen
Idag, den 14 december har det gått exakt 100 år sedan den största sjökatastrofen i åländska vatten. Av 91 ombord räddades endast fem personer då ss Skiftet minsprängdes i Rödhamnsfjärden.

Legenden om Lucia rörde och berörde

Legenden om Lucia i Projektkörens tolkning:
Kulturen
En stark föreställning med imponerande sånginsatser. Det bjöd Projektkören på i lördags då man gav två föreställningar av Syrakusas öga, legenden om Lucia på Alandicas stora scen.

Hantverksförsäljning i juletid, litteraturdagar i framtid

Om hantverksförsäljning inför jul och litteraturdagarna i framtiden:
Kulturen
Hur står sig våra hantverksbutiker i konkurrensen från alla julmarknader? Är det ideella krafter som ska bära upp de stora profulevenemangen inom stans kulturliv - det frågar vi oss i fredagens upplaga av Kulturen!

Hundra år gamla fotografier i ny bok

Anselm Sjöblad fotograf är titeln på en nyutgiven fotobok:
Kulturen
Anselm Sjöblad, fotograf heter en nyutgiven fotobok på PQR Kulturs förlag. Det är bilder ur Anselm Sjöblads drygt 100 år gamla glasplåtssamling som har sammanställts av Lasse Åkerblom.

Nya bostadsområden i Kökar

Nya bostadsområden i Kökar
Åland idag
På Kökar är två nya bostadsområden på gång att uppföras. Och det trots att det för inte så länge sedan byggdes radhus i kommunens regi. I våras stod...

"Det är lyxigt med mörker, tystnad och stjärnhimmel"

Gästateljén på Kökar Hellsö är i gång året om
Kulturen
Verksamheten vid Kökars gästateljé i gamla hälsogården i Hellsö pågår året om. Just nu vistas den finska författaren och översättaren kristiina Lähde där - det är hennes andra vinter på Kökar. Här finner hon arbetsro.

Satu Kiljunen förbereder ny utställning

Vi besöker Satu Kiljunen i hennes ateljé på Vålö, Kökar
Kulturen
Om en månad är det vernissage på Galleri G i Helsingfors för Satu Kiljunens nya utställning. Vi besöker hennes ateljé på Vålö mitt i förberedelsearbetet!

Syracusas öga - legenden om Lucia

Manusförfattaren och regissören Isabella Grüssner-sarling och solisten Ann-irene Dahlgren iberättar om Syracusas öga:
Kulturen
Den 10 december är det dags för nästa stora musikteaterföreställning med åländska förmågor på Alandicas stora scen: Projektkören med solister framför då Syracusas öga, legenden om Lucia.

Digert nummer av Sjöhistorisk årsskrift - opera sysselsätter Kulturföreningen Katrina

Maritima berättelser och opera behandlas i dagens program
Kulturen
I onsdags utkom årets utgåva av Sjöhistorisk årsskrift för Åland med ett välmatat nummer. Operan Magnus-Maria reser både väster- och österut för sina avslutande föreställningar samtidigt som Kulturföreningen Katrinas nya operaprojekt avancerar.

Jubel, juveler, jämmer och jävlar anamma på litteraturdagarna 2017

Katarina Gäddnäs är projektledare för Mariehamns litteraturdagar
Kulturen
Nu är programmet för 2017 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar i huvudsak klart - 14 författare är vidtalade hittills av vilka nio är män, fem kvinnor. Det blir litteraturdagarnas 25 års jubileum med särskild guldkant.

Pechakucha om leda, kladdkakor och bärsjalar!

Vad är pechakucha frågar vi oss i dagens program:
Kulturen
Nordens Institut och Alandica bjöd i måndagskväll in till en Kulturklubb med pechakucha: hårt formaterade, korta presentationer av vittskilda företeelser och ämnen. Det var rappt, omväxlande och väldigt roligt tyckte publiken.

Bokmässa lockade få och Obscura 40 års jubilerar

Bokmässan och Obscuras jubileumsutställning behandlas i dagens program:
Kulturen
Helgens bokmässa på Alandica var ingen publiksuccé - flytta den till Sittkoffs var ett förslag från deltagande försäljare. Fotoklubben Obscura avslutar sitt 40-års jubileumsår med stor utställning på museet.

Trumps valkampanj underminerar demokratin

Göran Rosenberg om världen efter valet av Donald Trump:
Kulturen
Tonläget i den amerikanska presidentvalskampanjen utgör ett hot mot hela det demokratiska systemet säger journalisten och författaren Göran rosenberg som igår föreläste på Åland.

Glaskonst och videoverk i första specialutställningen

Tii Heilimo och Marika Markström ställer ut på Ålands konstmuseum
Kulturen
Ålands konstmuseum har nu öppnat upp sin mindre sal för specialutställningar och först ut är glaskonstnären Tii Heilimo som ställer ut tillsammans med den unga åländska konstnären Marika Markström under rubriken (Im)materia.

Naturkraft och äkta selfies från Grönland

Bolatta Silis-Hoegh berättar om sin utställning
Kulturen
På Nordens institut på Köpmansgatan visas nu måleri av den unga grönländska konstnären Bolatta Silis-Hoegh under rubriken Storm - människan, naturen och urkraften.

Sound of music hänförde premiärpublik

Musikalernas musikal, Sound of music hade åländsk premiär i lördags
Kulturen
Dubbelpremiären av musikalernas musikal, Sound of music i lördags får idel lovord - starka sånginsatser bär upp föreställningen.

Nordiska biblioteksveckan står för dörren

Nordiska biblioteksveckan inleds på måndag
Kulturen
För 20nde gången arrangeras nästa vecka den nordiska biblioteksveckan, denna gång med temat Framtiden i Norden.

Skrivstafett för femteklassister

Femmorna får en egen skrivstafett
Kulturen
På fredag startar femmornas skrivstafett i litteraturdagarnas regi. 25 femteklasser från alla åländska grundskolor bidrar med varsitt kapitel i en följetong som publiceras på nätet.

Kulturministern tycker till om NIPÅ

Tony Asumaa intervjuas av Eva Nyberg.
Åland idag
Kulturminister Tony Asumaa vill att NIPÅ ska bli bättre på att exportera åländsk kultur till våra nordiska grannländer.

Kulturen står sig bra i LRs budgetförslag

Kulturminister Tony Asumaa om kulturen i nästa års budget:
Kulturen
Nästa år finns det rekordmycket pengar av PAF-medlen att fördela för kulturella ändamål, delvis beroende på landskapets satsning på firandet av Finlands 100 års jubileum.

Bomarsund digitaliseras

Bomarsunds historia ska presenteras digitalt
Kulturen
Besökarcentret för Bomarsund som har diskuterats i ett decennium ligger på is men innehåller förverkligas - på nätet.

Hans Idman: En mycket väv-kunnig man

Mlöt Hans Idman, den enda mannen på Medis vävkurser!
Kulturen
Hans Idman i Hammarland lärde sig vävandets grunder redan i 9-10 års åldern och vävintresset har han fortsatt odla hela livet. Han är den ende manlige deltagaren i medis populära väcvkurser.

Skogsinspirerade akvareller och vävda alster i nya utställningar

Isa Hällström och Gunvor Skogberg berättar om sina nya utställningar:
Kulturen
På torsdagkväll är det vernissage för två nya utställningar i stan - Isa Hellströms akvarellutställning sopm har titeln det går åt skogen och Gunvor Skogbergs Speglingar.

Yttrandefriheten och publicistens dilemma

Yttrandefrihet, journalistik, makt och ansvar diskuterades av Yrsa och Geo Stenius under Helsingfors bokmässa
Kulturen
I år firas att det gått 250 år sedan yttrandefriheten skrevs in i den svenska tryckfrihetsförordningen år 1766, då även vi var en del av det svenska riket. På Helsingfors bokmässa diskuterades yttrandefrihet och journalistik av bl a Yrsa Stenius, aktuell med boken Orden i min makt.

Nordiska rådets priser delas ut ikväll

Nordiska författare presenterades på Helsingfors bokmässa inför litteraturprisutdelningen
Kulturen
Nordiska rådets priser för 2015 delas ut ikväll vid en stor galatillställning i Köpenhamn. De fem priserna är litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljöprisen, vart och ett värt 350.000 danska kronor

Karin Erlandsson vann skrivartävling

Karin Erlandsson intervjuas av Eva Nyberg.
Kulturen
Idag fick Karin Erlandsson motta första pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst. Priset på 5.000 euro delades ut på...

Fabian Dahlström: Enveten Sibeliusforskare

Professor emeritus Fabian Dahlström om den nya utgåvan av Sibelius korrespondens
Kulturen
Brevväxlingen mellan kompositören Jean Sibelius och dennes barndomsvän, författaren Adolf Paul bosatt i Berlin ges nu ut som en kommenterad utgåva på 600 sidor av professor emeritus Fabian Dahlström, 86 år. Utgåva utgör ännu en pusselbit i bilden av Finlands främste tonsättare.

Sound of music tar form

Vi har besökt repetitionerna av Sound of Music:
Kulturen
När dryga två veckor återstår tillpremiären av Sound of Music i Teater Alandicas tolkning pågår repetationerna för fullt i lilla teatersalen. Först fyra dagar före premiären kommer de 45 medverkande åt att börja repetera på stora scenen.

Johanna Boholm skriver om tiden - och fåglar

Johanna Boholm berättar om sin nya bok Jag är Ellen
Kulturen
I dagarna utkommer Johanna Boholm med sin andra bok. Den har titeln Jag är Ellen och är, precis som förstlingsverket Bygdeboken, en prosalyrisk text.

Ålands sång- och musikförbund firar 90 år

Ålands sång- och musikförbund firar 90 års jubileum
Kulturen
Sju körer, 150 sångare, ungdomsorkestern och en stråkensemble äntrar stora scenen på Alandica när Ålands sång- och musikförbund firar 90 år med galakonsert den 5 november.

Jazz i dagarna tre

NIPÅ ordnar jazzdagar för unga musiker för tredje året:
Kulturen
21 unga musiker från Åland, Norden och Baltikum är som bäst samlade på Ålands musikinstitut för en intensiv session jazz under ledning av lärare likaledes från olika länder. på lördag blir det konsert i Alandica.

Doktor Glas redo för premiär

Nicklas Lantz är ensam på scenen i Doktor Glas
Kulturen
Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas, dramatiserad av Allan Edwall har premiär på Pellas skeppargård på lördag. För regin svarar Vibeke Voigt och ensam på scenen under den timmeslånga föreställningen är Nicklas Lantz - i rollen som Doktor Glas men också som pastor Gregorius, dennes olyckliga maka Helga samt doktorns dryckesbröder.

Konst i det offentliga rummet

Konstnären Simon Häggblom om konst i det offentliga rummet och andra aktuella projekt
Kulturen
Konstnären Simon Häggblom, ena hälften av duon SIMKA har mellanlandat i Mariehamn mellan sina konstprojekt runt om i Europa. Om konst i det offentliga rummet, om hotet mot skärgården och mot den tryckta tidningen och om Björkös betydelse resonerar han i dagens Kulturen.

Allmogens båtar och redarnas skepp visas på sjöfartsmuséet

Yngve Gustafsson berättar om sina fartygsmodeller, Sari Laine om sin sångbok för dementa
Kulturen
Idag öppnar en ny utställning i sjöfartsmuseets specialsal. det är pensionerade sjökaptenen Yngve Gustafsson som visar fartygsmodeller han har byggt.Hör också Sari Laine berätta om arbetet med en sångbok för dementa

Lars Huldén in memoriam

Kaj-Gustav Sandholm berättar om Lars Huldéns betydelse för åländskt kulturliv
Kulturen
I många år tänkte jag varje morgon att jag kanske hade vaknat till min sista dag till slut så kom den Så diktade Lars Huldén - i tisdags kom den, hans sista dag.

Reaktioner på Dylan som nobelpristagare

Fredrika Sundberg, kultur och fritidsdirektör.
Kulturredaktör Eva Nyberg kommenterar valet.
Åland idag
The times they are a-changin'. Bob Dylan tilldelades årets nobelpris i litteratur och vår kulturredaktör Eva Nyberg fanns på plats i stadsbiblioteket...

Mer öppet på Finströms bibliotek

Finströms nya biblioteks- och kulturchef om nya jobbet
Kulturen
Samma dag som Inger-Louise Andersson började sin nya tjänst som kultur och bibliotekschef i Finströms kommun startade bibliotekets nya giv som ett Mer öppet - bibliotek.

Galleri Norra Dörren har stängt

Konstföreningens ordförande summerar gallerierfarenheterna
Kulturen
I och med att konstmuseets personal återflyttat till museibyggnaden har förutsättningarna för konstföreningen att driva Galleri Norra Dörren drastiskt flöränbdrats. Galleriet har därför stängt och framtiden är mycket oviss.

5 500 har besökt det nyöppnade museet

5 500 personer har hittills besökt det nyöppnade museet
Kulturen
Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum har nu varit öppna igen i två månader. Under kulturnatten var rusningen till det ombyggda museet enorma - därefter har strömmen av besökare legat på måttligare nivå.

En miljon euro i ny konstfond

Stig Dreijer ger miljondonation till ny fond
Kulturen
En ny konstfond grundades av stiftelsen Ålands vänner vid deras 120 års jubileumsmöte på torsdag kväll. Fonden som är uppkallad efter tidigare konstintendenten Anna-Lena Dreijer får ett grundkapital om en miljon euro, donerat av hennes make Stig Dreijer, tillika ordförande för delegationen för stiftelsen. Anna-Lena Dreijer avled tidigare i år.

Figaros besättning klar

Anna-Maria Helsing om Figaros bröllop
Kulturen
De sista solistrollerna i Kulturföreningen Katrinas operasatsning Figaros bröllop med premiär i augusti nästa år är nu besatta och också orkesterfrågan är löst.

Häxprocesser förr och idag

Inger Skogberg om häxförföljelse på film och i verkligheten
Kulturen
Den nya filmen om de åländska häxprocesserna på 1600-talet, Djävulens jungfru, imponerar inte på Inger Skogberg i Geta Finnö. Hon har själv en häxutpekad kvinna i sin släkt.

Skapande för inre balans

Anna Lind Bengtsson berättar om sin utställning Zon 4
Kulturen
Zon 4 på löparens pulsklocka anger en hög puls på 145-170 - men det är också rubriken för Anna Lind Bentssons nya utställning på Galleriet, ovanför hantverksbutiken Victor.

Anna-Maria Helsing och Gävle symfoniorkester

Dirigent Anna-Maria Helsing om torsdagens konsert
Kulturen
I går kväll var det dags hör höstens gästspel med Gävle symfoniorkester i Alandica, den här gåpngen med ålandsbekanta dirigenten Anna-Maria helsing på pulten.

Yes, please - kom och se grafik på Galleri Skarpans!

Kulturen
Nanna Sjöström är oktober månads konstnär på Galleri Skarpans och ställer ut under rubriken Yes, please! Jag ville ha en positiv titel och den här...

Sjöfartsdrama tillbaka efter nordisk turné

Kulturen
Arn-Henrik Blomqvists scenversion av den danske författaren Carsten Jensens succéroman Vi, de drunknade som hade urpremiär på Ålands sjöfartsmuseum i...

Stammande kung på Åbo svenska teater

Kulturen
På lördag är det premiär för Åbo svenska teaters version av pjäsen Kungens tal, i översättning och regi av Pekka Sonck. Berättelsen om den stammande...

Geta skola satsar på läsning

Kulturen
Ett särskilt rum för mysiga lässtunder med hemliga boktipslådor, små tält för avskildhet och även en läskig hörna för skräckläsning på kommande - det...

Mode och romanser i Tahvanainens nya roman

Kulturen
Den lilla svarta heter Sanna Tahvanainens nya roman som handlar om modeskaparen Coco Chanel. Även om handlingen väldigt långt kretsar kring jetsetliv...

Ny roman av Sonja Nordenswan

Kulturen
Sonja Nordenswan ger i dagarna ut sin fjärde roman, med titeln En sång ur kylan, på förlaget Litorale i riket. Det är en historisk berättelse förlagd...

Jon Henriksen i Tartuffe på Lilla teatern

Kulturen
I våras blev Jon Henriksen från Sund klar med sin femåriga teaterutbildning vid teaterhögskolan i Helsingfors - i höst står han på Lilla Teaterns...

Soppteater med döingar på Smakbyn

Kulturen
Om en knapp vecka är det premiär för teaterföreningens uppsättning av Bengt Jernblads pjäs Himmel vi är döda, i Smakbyns vinkällare. Alla tre...

Alfons Röblom på Svenska Teatern i Skattkammarön

Kulturen
Igår var det premiär för Skattkammarön på Svenska Teatern i Helsingfors. Det är teaterns stora höstsatsning som riktar sig till barn från sju års...

Kryp i fokus på hantverkarnas galleri - Lidingökonstnärer på Norra Dörren

Kulturen
Kryp av olika slag, mest insekter visas under september månad på Galleriet ovanför hantverksbutiken Victor. Det är makrofotografi av Patrik Almblad...

Jonas Wilén redo för konstrundan

Kulturen
Det är dags för årets konstrunda - den äger rum nu på lördag och söndag. Då öppnar ett drygt trettiotal åländska konstnärer sina ateljéer för...

Författarporträtt på Skarpans, live-målning på Alandica

Kulturen
Författare kallar Minna Öberg sin första utställning någonsin på Galleri Skarpans - fast egentligen är det två utställningar säger hon själv. I ett...

Florence Foster Jenkins nu som film

Kulturen
Den gångna helgen var det premiär för en ny film med stjärnor som Meryl Streep och Hugh Grant i huvudrollerna - Florence Foster Jenkins heter den och...

Bra sommar för museerna

Kulturen
Hantverkarnas återkomst till Eckerö post och tullhus har mottagits väl av besökarna. Drygt 14.000 personer har besökt utställningen den här sommaren...

Siv Ekström, mästerspelman

Kulturen
För en dryg månad sedan utsågs Siv Ekström från Önningeby till mästerspelman vid den stora folkmusikfestivalen i Kaustby, Österbotten. Utmärkelsen...

Teaterskolor i startgroparna

Kulturen
De närmaste veckorna drar bägge teaterföreningarna i stan igång sina dramakurser/teaterskolor för säsongen. I båda föreningarna är det åtminstone...

"Det största inom åländsk arkeologi på decennier"

Kulturen
Utgrävningen av den medeltida hallkonstruktionen intill kyrkan i Kvarnbo Saltvik närmar sig slutet för säsongen, i början av september avslutas...

Döden som soppteater på Smakbyn

Kulturen
Himmel! Jag är död! heter den pjäs som teaterföreningen i Mariehamn som bäst repeterar in, för premiär i Smakbyns vinkällare lagom till skördefesten...

Rusning till musik- och danslekis på ÅMI!

Kulturen
När Ålands musikinstitut igår inledde läsåret med formell inskription hade elevantalet ökat markant jämfört med i fjol. Det beror på den återupptagna...

S/s Skiftets förlisning Ålands värsta sjökatastrof

Kulturen
Den 14 december 1916 gick ångaren s/s Skiftet på en tysk mina mitt i Rödhamnsfjärden och sjönk på bara ett par minuter. Av de ombordvarande 91...

Urban kulturpolitik i Norden och i Mariehamn

Kulturen
För en dryg vecka sedan deltog fyra representanter för Mariehamns stads kulturförvaltning i de nordiska huvudstädernas kulturkoferens i Stockholm...

Containerkonst och sommarsalong

Kulturen
Emmaus tar åter upp sin utställningsverksamhet, som lades ner i och med flytten till Strandgatan och rivningen av Kakelhallen. I tre containrar...

Minna Palmqvist med många järn i elden

Kulturen
Sedan i vintras har modedesignern och textilkonstnären Minna Palmqvist varit vistelsestipendiat vid Sliperiet i Umeå, knutet till universitet där...

Danskt sjöfartsepos får urpremiär på Åland

Kulturen
Om två veckor är det urpremiär för Arn-Henrik Blomqvists dramatisering av den danske författaren Carsten Jensens succéroman Vi, de drunknade på...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans